Zorg

shutterstock_262438787

Social innovation in health

Hoe houden we de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen en tegelijk van een hoog niveau? Deze vraag stellen we ons in een context waarin er een terugtredende overheid is en een groei aan technologische mogelijkheden. In een situatie waarin burgers behoefte hebben aan regie over hun gezondheid en behandeling van ziekte, maar ook moeite hebben om hun weg te vinden binnen de zorg. De regio heeft dankzij onderscheidende eigenschappen een uitstekende uitgangspositie om mooie resultaten te boeken op drie thema’s.

Het eerste thema is het neurodomein. Hieronder verstaan we hersen- en zenuwaandoeningen, waaronder dementie, hersentumoren, ALS, CVA, NAH. Het is onze ambitie om gidsregio te zijn: hier ontvangen patiënten de best denkbare zorg, behandeling en begeleiding. Het tweede thema is zelfmanagement. Het is de ambitie dat iedere burger over de mogelijkheid en middelen beschikt om regie te voeren over zijn gezondheid, ziekte en contacten met zorgverleners. Het derde thema is E-health. Onder deze noemer stimuleert de regio het implementeren van (digitale) product- en service-innovaties. Om zodoende innovaties beschikbaar en bruikbaar te maken voor burgers en zorgprofessionals. In coproductie samen met patiënten creëren we nieuwe businessmodellen.

Geheugenwerkplaats opent deuren

De regio heeft er sinds 5 april een nieuwe werkplaats bij, en wel een heel bijzondere: de Geheugenwerkplaats. Dit is een informeel ontmoetingspunt in Loon op Zand voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie.

De Brabantse proeftuin dementie ondersteunt de Geheugenwerkplaats. Deze proeftuin is ond...

Bundel met aangrijpende verhalen

Mensen die leven met dementie hebben een verhaal. Dat is dikwijls een aangrijpend verhaal. De Brabantse proeftuin dementie bundelt deze verhalen. De online publicatie daarvan is eind van dit jaar beschikbaar op de proeftuin-site.

'Ik zit in een web gevangen'.
'Mensen zeggen: ge moet het nu achterlate...

Brabantse proeftuin dementie op ESIW

De Brabantse proeftuin dementie maakt deel uit van het programma op 25 september tijdens de European Social Innovation Week in Tilburg. Dit evenement trekt sociale vernieuwers uit heel Europa.

Dear Future: onder die noemer is van 23 tot en met 29 septembert de vijfde editie van de Social Innovation W...

Dementie ervaren door een VR-bril

Gedeputeerde Henri Swinkels geeft zaterdag 17 juni het startsein voor de Brabantse Vergeet-me-niet-tour. Doel van die tour is om Brabant dementievriendelijk te maken. Eén van de programmaonderdelen zaterdag is de mogelijkheid om met een VR-bril op te ervaren hoe het is om dementie te hebben. De ontw...

Over en weer inspiratie bij theaterstuk Botte Pech

In 1 woord 'indrukwekkend': zo kijkt het publiek van het theaterstuk Botte Pech terug op de voorstelling afgelopen 6 juni in de Loft in Tilburg. Dat gevoel was wederzijds: de 2 acteurs raakten op hun beurt tijdens de dialoog ná de voorstelling geïnspireerd door het gesprek met het publiek.

Botte Pech...

De Buitenhof is cop geworden

De Buitenhof, een uniek samenwerkingsverband tussen 3 zorginstellingen, is een cop geworden, waarin de Brabantse proeftuin dementie ondersteunt en onderzoekt.

In Tilburg hebben 3 zorginstellingen de handen ineengeslagen. Een unieke samenwerking. Thebe, de Wever en de Buitenhof bieden in de Buitenhof ...

Proeftuin dementie in Brussel genoemd als goed voorbeeld

De Brabantse proeftuin dementie is tijdens een werkbezoek in Brussel op 11 en 12 mei door de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx genoemd als goed voorbeeld.

Gemeenten hebben een stem in de Europese Unie. Daarvoor is er het Europees Comité voor de Regio’s (CvdR). Daar kunnen gemeenten en provincies...

Proeftuin dementie in ICT&health magazine

Het ICT&health magazine publiceerde een artikel in het aprilnummer over de manier waarop de Brabantse proeftuin dementie onderzoek doet naar kleinschalige, lokale initiatieven.

Liselore Snaphaan, Eveline Wouters, Ellen van der Lubbe-Verhaegh en Inge Bongers van de Brabantse proeftuin dementie sch...

Test met persoonlijke gezondheidsomgeving afgerond

In maart 2017 startte een test met een persoonlijke gezondheidsomgeving voor diabetespatiënten. Deze test is samen met Philips opgezet. Daaraan werkten 4 huisartsenpraktijken mee. Deze test is onlangs afgerond. De resultaten worden binnenkort bekend gemaakt.

In de persoonlijke gezondheidsomgeving, in...

Proeftuin omarmt de Geheugenwinkel

De Brabantse proeftuin dementie heeft de Geheugenwinkel Tilburg omarmd en gaat deze 'winkel' ondersteunen om zorgtechnologie dichterbij mensen die leven met dementie te krijgen.

Dementieconsulent Phil Mutsaers ontwikkelde de Geheugenwinkel Tilburg in 2007. Het was de eerste Geheugenwinkel in Nederlan...

Mens voorop, oogst centraal

De Brabantse proeftuin dementie is in een modern jasje gestoken: met een nieuw logo en een vernieuwde website.

Ook op de site staat nu de mens voorop en de oogst centraal: precies zoals het er in de dagelijkse praktijk in de proeftuin aan toe gaat.

Ambitie
Daarnaast is de ambitie van de proefuin gehe...

Bouwen aan vertrouwen in Turkse gemeenschap

Dementie komt veel voor onder Nederlandse mensen met een migrante achtergrond. Zelfs veel meer dan onder autochtone Nederlanders. De huisarts ziet dat verschil niet terug in zijn spreekkamer. En dát is een probleem. Want dat betekent dat grote groepen mensen met dementie én hun mantelzorgers het zon...

Elise Boone nieuwe kracht bij Brabantse Proeftuin Dementie

De Brabantse Proeftuin Dementie is een projectmedewerker rijker: Elise Boone versterkt het team sinds januari van dit jaar. Ze duikt in de Communities of Practice (CoP’s) om ze te begeleiden en ondersteunen.

Elise heeft de nodige ervaring op het gebied van zorg en welzijn in Midden-Brabant, dus kent...

In gesprek met zorgverleners tijdens ergotherapie-dag

De Brabantse Proeftuin Dementie was in de persoon van Liselore Snaphaan 3 februari present op de EDOMAH-studiedag, een landelijke bijeenkomst voor ergotherapeuten. Daarvoor kwamen honderden ergotherapeuten uit heel Nederland naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Liselore gaf een workshop en bem...

Verpleegkundigen goed gevoel over adviesrol

De CoP 'Oud geleerd, jong gedaan' van de Brabantse Proeftuin Dementie is afgerond. Er ligt nu een eindrapportage waarvan een samenvatting is gemaakt. Kern daarvan is: zorgprofessionals zijn een belangrijke schakel tussen technologie en mensen met dementie én verpleegkundigen hebben een goed gevoel o...

Nieuws uit de Brabantse Proeftuin Dementie

De Brabantse Proeftuin Dementie gaat meer aandacht besteden aan de méns waarvoor de proeftuin zich inzet en meer focussen op verhalen, ervaringen en belevingen van de proeftuindeelnemers. Dat wordt onder meer vertaald naar in een beeldende, sprekende site.

Contact met Zorg
Programmamanager Zorg Veronique Holtmaat

Programma manager

Veronique Holtmaat Lees meer
Zorg Projecten logo brabantse proeftuindementie groot png Brabantse Proeftuin Dementie Midpoint Brabant Persoonlijk Gezondheidsdossier
praat mee op linkedin