Brabantse sportclubs kunnen samen 70 MegaWattuur aan elektriciteit besparen. Dat is gelijk aan het energieverbruik van 20.000 huishoudens. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Brabant en 16 gemeenten onder 52 sportclubs. Deze pilot is mede mogelijk gemaakt door de stichting MOED.

Sportservice Noord-Brabant heeft het onderzoek uitgevoerd en concludeert dat de resultaten door te vertalen zijn naar alle 2.500 sportaccommodaties in Noord-Brabant. Het onderzoek laat zien dat een vermindering van CO2-uitstoot mogelijk is van 45.000 ton, wat gelijk staat aan 100.000 bomen. Het totale besparingspotentieel aan elektriciteit is voor heel Noord-Brabant circa 70.000 MWh, oftewel de elektriciteit van 20.000 huishoudens. Aan gas kan circa 3,5 miljoen kubieke meter bespaard worden.

Grote kansen
De mogelijkheden om te besparen komen voor de provincie Noord-Brabant niet geheel als een verassing. “Veel maatregelen voor energiebesparing worden steeds goedkoper en dus steeds interessanter, ook voor sportclubs”, zegt Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie bij de provincie Noord-Brabant. Volgens Spierings is besparen van energie één van de slimste manieren om te werken aan de CO2-doelen. “Ik hoop dat niet alleen de clubs maar ook de sporters zien dat ze er grote kansen liggen. Voor zowel het milieu als de clubkas en de portemonnee’. Spierings roept geïnteresseerden op zich te melden bij Sportservice Noord Brabant.

Energiescan
De 52 sportclubs die hebben deelgenomen aan het onderzoek hebben een energiescan gekregen waarmee inzichtelijk is op welke manier zij energie kunnen besparen of duurzaam kunnen opwekken. In samenwerking met diverse partijen, waaronder gemeenten, Sportservice Noord-Brabant, energiecoöperaties, het Energiefonds en de provincie gaan de sportclubs de plannen realiseren. Andere sportclubs die willen verduurzamen, kunnen zich melden bij Sportservice Noord-Brabant.

Bekijk de video over energiebesparing op sportclubs >
Lees meer over deze pilot >

Mega besparing mogelijk voor sportclubs
sportclubs verduurzamen