Skip Navigation or Skip to Content

Braventure en Midpoint Brabant geven boost aan startups

Braventure en Midpoint Brabant opereren niet alleen vanuit dezelfde locatie (Gebouw 88 in de Tilburgse Spoorzone), maar werken ook nauw samen bij de ondersteuning van startups. Hoe werkt deze samenwerking precies en hoe kunnen startups hiervan profiteren. We vroegen het aan Braventure directeur Job Nijs en Midpoint Brabant business developer Richard Heesen.

Wat doet Braventure voor startups?

Job: “Braventure is een samenwerking van veertien partners in Brabant: de provincie Noord-Brabant, twee universiteiten, vier hogescholen en zeven regionale ontwikkelingsmaatschappijen, waaronder Midpoint Brabant. Met een team van 45 business developers en diverse experts ondersteunen we innovatieve en veelbelovende Brabantse startups met advies, ontwikkeling, financiering en netwerken. Wij helpen de startups om hun producten of diensten goed te valideren en versneld op de markt te lanceren. Zo leveren we een concrete bijdrage aan de economie en werkgelegenheid in Brabant.”

Hoe werkt de samenwerking tussen Midpoint Brabant en Braventure?

Richard: “Voor de regio Midden-Brabant ben ik als business developer het aanspreekpunt voor startups. De aanvragen komen op allerlei manieren bij mij binnen: rechtstreeks bij Midpoint Brabant, vanuit Braventure of via een van onze regionale partners, zoals Station88, het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie waar ik ook als business developer actief voor ben. Bij Midpoint Brabant werk ik nauw samen met programmamanagers en specialisten die zich dagelijks bezighouden met projecten voor de economische ontwikkeling van Midden-Brabant. Tegelijkertijd maken we gebruik van de brede expertise van Braventure in procesmethoden en middelen om startups systematisch te begeleiden. The best of both worlds dus: aan de ene kant hebben we met Midpoint Brabant een laagdrempelig contact met startups in Midden-Brabant, aan de andere kant benutten we de bewezen systematiek en het enorm brede netwerk van Braventure.”

Wat verstaan jullie onder startups?

Job: “Er is een verschil tussen starters en startups. Iedereen die voor zichzelf met ondernemen begint is een starter. In onze definitie ben je pas een startup als je werkt op basis van een schaalbaar en herhaalbaar businessmodel. Hiermee bedoelen we dat er potentie moet zijn om exponentiële groei te realiseren. Oftewel: producten of diensten die op termijn een sterke bovengemiddelde omzet- en winstgroei laten zien.”

Hoe helpen jullie startups?

Richard: “We starten met een intakegesprek om te beoordelen wat de potentie van de startup is. Op wie richt je je? Zitten zij wel te wachten op jouw lumineuze idee? Welke risico’s zijn er om het plan te realiseren? Het komt vaak voor dat we adviseren om er niet mee door te gaan of te laten inzien dat ze beter een andere route kunnen kiezen. Het is in hun eigen belang dat we ze voor verkeerde keuzes behoeden. We zijn hier heel eerlijk in. In de beginfase richten we ons dan ook vooral op het verzamelen van data die nodig zijn om te beoordelen of het plan kansrijk is. Deze gegevens heb je vervolgens nodig om te bekijken welke financieringsmogelijkheden er zijn en met welke partijen we hiervoor kunnen schakelen. We ontwikkelen ook de inzichten en vaardigheden die je als startup nodig hebt om met nieuwe en onzekere situaties om te gaan. Want de motor achter succes is natuurlijk de startup zelf.”

Job: “Als startups eenmaal aan de gang gaan, dan helpen we ze vanuit Braventure met een online toolkit met hulpmiddelen als het lean canvas model, online workshops en startup programma’s. Daarnaast ondersteunt ook onze backoffice met specialisten ze op diverse terreinen. Door onze grote netwerken kunnen we ook heel snel schakelen met partijen die relevant zijn voor verdiepende vragen.”

Welke programma’s hebben jullie voor startups?

Job: “Allereerst het Customer Validation Program. Hierbij gaan startups met onze experts aan de slag om een probleem voor hun doelgroep op te lossen. Ook volgen ze een masterclass over een specifiek onderwerp. Zo ontwikkelen ze de skills die ze nodig hebben om zich als startup verder te ontwikkelen. Verder werken we met de Braventure partners samen in het Market Readiness Program van de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij). We gaan met de startups op zoek naar hun eerste klanten en bekijken waar en hoe ze hun product het beste kunnen verkopen. En met het Investor Readiness Program van de BOM helpen we Brabantse startups die zich goed willen voorbereiden op hun financieringsaanvraag. Vervolgens hebben nog het Rise Program van onze landelijke partner Techleap.nl. Hiermee geven we de meest veelbelovende scale-ups de inzichten en verbindingen die zij nodig hebt om succesvol op te schalen naar een volgende fase.”

Wat zijn de financieringsmogelijkheden voor startups?

Job: “Een bijzondere regeling is het Brabant Startup Fonds (BSF) dat is opgericht door de provincie Noord-Brabant. Per startup gaat het om een kredietlening tussen de € 50.000 en € 350.000. Het fonds richt zich op de eerste fase van het ondernemerschap: het uitwerken van ideeën en het ontwikkelen van een startup. Het gaat hier dus om startkapitaal voor innovatieve en kennisintensieve Brabantse startups. Hiernaast hebben we afspraken met diverse andere financiers en organisaties die financieringen begeleiden.”

Bieden jullie nog extra ondersteuning aan startups in deze coronatijd?

Job: “Jazeker. Uiteraard is de eerste vraag of je als startup de crisisperiode kunt overleven. Wat verwacht je van je inkomsten en kosten op korte termijn? Met het Corona Rebuild Program van de BOM proberen we ondernemingen hiermee te helpen. Deelnemers doorlopen vijf online masterclasses verspreid over acht weken. Je leert van elkaars ervaringen en inspireert elkaar om tot actie over te gaan. Maar we kijken ook verder. De wereld is immers veranderd. Het is belangrijk dat de startup de potentie heeft om ook onder wijzigende marktomstandigheden schaalbaar te blijven.”

Richard: “Veelbelovende startups in Midden- en West-Brabant die hard geraakt zijn door de coronagevolgen kunnen trouwens tot en met 31 oktober 2020 een aanvraag doen voor een Starterslift OverbruggingsLening (SOL) van maximaal € 50.000. Vanuit Midpoint Brabant begeleiden we de aanvragen voor Midden-Brabant.”

Welke ontwikkelingen kunnen we tegemoetzien op het gebied van startups?

Job: ”We bouwen in Brabant aan het beste startup ecosysteem ter wereld. Brabant loopt hierin echt voorop. Met z’n allen vormen we één front. Voor Midden-Brabant is het cruciaal dat de Tilburgse Spoorzone zich ontwikkelt tot hét hotspot gebied voor startups. De afgelopen jaren hebben we gezaaid, de komende jaren periode gaat de buitenwereld het ook merken. We bouwen een community waar je als student of ambitieuze startup bij wilt horen. Samen met diverse partijen creëren we hier een dynamiek die er op gericht is dat startups na enkele jaren een volgende stap nemen en ook qua locatie doorstromen. Alles is hier met elkaar verbonden, Midpoint Brabant, Station88, Startup Kitchen, Plan-T, LocHal en eind 2021 ook MindLabs… de hele keten. De Spoorzone wordt één van de coolste plekken voor startups in Nederland.”

Richard: “In Midden-Brabant zien we voor startups veel potentie in enkele grote sectoren. Natuurlijk de maakindustrie, waarin we van oudsher zeer sterk vertegenwoordigd zijn. Leisure, waarin we tot de top van Nederland behoren. En de dienstensector, die enorm in opkomst is.”

Tot slot: geef eens een voorbeeld van een succesvolle startup in Midden-Brabant.

Job en Richard samen: “Dat zijn er te veel om op te noemen. Hoewel we hier niet zelf aan meegewerkt hebben, zijn we misschien wel het meest trots op hoe een rasechte Brabander zich na zijn studie aan de Universiteit van Tilburg als ondernemer heeft opgewerkt tot een favoriet van iedereen in ons land…Guus Meeuwis!”

Job Nijs

Richard Heesen

Midpoint Brabant