Cluster- en netwerkvorming wordt als de motor van innovatief Nederland gezien. De ruimtelijke clustering van bedrijven en (kennis)instellingen biedt intuïtief veel voordelen, maar roept tegelijkertijd ook nog steeds veel vragen op.

  • Op welke manier(en) kunnen clusters en netwerken het beste georganiseerd worden?
  • Welke (beleids)instrumenten kunnen overheden en MKB inzetten?
  • En welke rolverdeling tussen de betrokken partijen past bij welke fase in de ontwikkeling en groei van een cluster of netwerk?

Midpoint Brabant wijst ondernemers de weg in de steeds complexere wereld van clusters en netwerken. Dit doen wij onder meer door samen te werken met lokale, regionale en nationale netwerkorganisaties vanuit onze clusters & campussen:


  • Gate2 (Onderdeel van Midpoint Brabant Smart Industry) in Gilze-Rijen

Gate2, van oorsprong sterk gericht op de luchtvaart en onderhoud sector en inmiddels over de volle breedte gespecialiseerd in slimme en flexibele technologieën, is gevestigd op AEROPARC GILZE-RIJEN. Gate2 biedt professioneel onderdak aan bedrijven in het Midpoint Brabant Smart Industry thema, met de focus op AV/VR Simulatie, Internet of Things, Sensoring, 3D-printing, etc. Daarnaast biedt Gate2 (tijdelijke) faciliteiten voor projecten, start ups, thema- en netwerkbijeenkomsten. Ook biedt Gate2 ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe business cases en innovatie-initiatieven.


Het Midpoint Brabant Huis van de Logistiek is de ontmoetingsplek voor alle stakeholders in het logistieke werkveld, de plek waar ideeën landen, samenwerking wordt geïnitieerd en ambities worden ingevuld. Er wordt o.a. onderdak geboden aan bedrijven in vele disciplines, zoals: innovatie, IT, administratie, educatie en HR. Ook is er een praktijkopleidingscentrum met theorielokalen, een meetingroom, loungebar en flexplekken. Regelmatig worden er seminars, congressen, lezingen en workshops georganiseerd.


House of Leisure draagt als economische ontwikkelingsorganisatie bij aan de strategie van Midpoint Brabant Leisure, op zowel economisch, maatschappelijk als landschappelijk gebied. Vanuit het ‘House of Leisure’, de plek waar alle Leisure partners samenkomen – ontwikkelen we programma’s en projecten om in co-recreation het leisure-aanbod in Brabant te versterken. We werken daarbij aan een sterk circulair ecosysteem in de leisure dat niet alleen gaat om bezoekers, bestedingen, banen en bedden, maar voorál om de verbindende factor van leisure in onze maatschappij.


  • Station88, Huis van ondernemerschap en innovatie in Tilburg

Station88 is de plek in de regio waar ondernemers en bedrijven elkaar vinden, versterken en samenwerken om hun klanten nog beter te helpen. Het is een laagdrempelige en inspirerende plek waar ondernemers vrijblijvend binnen kunnen lopen om te leren, te groeien, te netwerken en antwoord te krijgen op al hun ondernemersvragen. Daarnaast biedt Station88 een inhoudelijk sterk programma voor startups en scaleups en zorgt het voor ontmoeting en verbinding.


  • MCSI, Midpoint Center for Social Innovation in Tilburg

MCSI is het vlaggenschip voor social innovation in de regio. Het is hiermee de broedplaats van ondernemerschap en innovatie met als ultiem doel het creëren van maatschappelijke en economische (meer)waarde.


Heb je een vraag over cluster- en netwerkvorming? Neem contact op met onze programmamanagers, dan bekijken wij de mogelijkheden en zoeken hier waar mogelijk passende netwerkpartners bij.