Skip Navigation or Skip to Content

Midden-Brabant wil uitgroeien tot dé circulaire maakregio van Nederland

Dit is een publicatie van Make it in Tilburg.

Of je het wilt of niet, je zult je organisatie de komende jaren moeten verduurzamen. Er komen steeds meer regels om in 2050 volledig circulair en energieneutraal te zijn. In Midden-Brabant leggen Tilburg en Waalwijk de lat nog hoger: 100% CO2-neutraal in 2045 en volledig circulair in 2043. In 2030 moet de Nederlandse economie 50% minder afval genereren en gebruik maken van circulaire materialen zoals biobased materialen en opgewaardeerde “afvalstromen”. Als regionale ontwikkelingsorganisatie helpt Midpoint Brabant je om hiermee aan de slag te gaan. Altijd samen met andere partijen. Want verduurzamen werkt pas echt als de hele keten meedoet.  

“Circulariteit is nog altijd onderbelicht ten opzichte van bijvoorbeeld de energietransitie”, aldus Joost Ploos van Amstel, programmamanager Duurzame economie bij Midpoint Brabant. “Het vraagt om extra inspanningen en afstemming met andere schakels in de keten. De effecten zijn niet altijd direct zichtbaar, maar als bedrijf moet je wel nu aan de bak. 2030 nadert al snel en wetgever en afnemers gaan steeds meer eisen stellen.”

Up New

In 2020 lanceerde Midpoint Brabant het initiatief Up New. Dit is een ecosysteem van allerlei partijen die samen werken aan circulaire oplossingen voor onze samenleving. Joost: “Bij Up New werken we met living labs. Dit kunnen fysieke leer-, experimenteer- en maakplekken zijn of gewoon intensieve samenwerkingen tussen partijen in een productketen, zoals ondernemingen, onderwijs- en kennisinstellingen, overheden en inwoners. Bij circulariteit focussen we op verschillende sectoren. Immers, de circulaire cirkel is pas rond als de hele keten aansluit. De wereld verandert continu, is dynamisch en snel. Living labs zijn helemaal van deze tijd.”

Voor het gehele artikel van Make it in Tilburg klik hier.

Midpoint Brabant