Skip Navigation or Skip to Content

Midden-Brabant zet in op AR/VR en Serious Gaming voor trainingen in de logistiek

De logistieke sector slimmer, veiliger en leuker te maken. Dat is de gedachte achter de AVS-proeftuin van Midpoint Brabant en Logistics Community Brabant (LCB) voor de logistieke sector in Midden-Brabant. AVS staat voor Augmented Reality, Virtual Reality en Serious Gaming. Dit MKB-dealproject heeft als doel om deze technologie te introduceren in de logistieke sector. VR-ontwikkelaar Enversed Studios uit Eindhoven is aan de slag om drie projecten te ontwikkelen waar vele logistieke ondernemingen van kunnen profiteren: VR-trainingen voor werken met elektrische pallettrucks en vrachtwagens, én een 360o graden videotraining voor nieuwe medewerkers.

Het AVS-project heeft alles te maken met het streven van Midden-Brabant om koploper in slimme en duurzame logistiek te blijven. Immers, Tilburg-Waalwijk is drie jaar op rij gekozen tot logistieke hotspot van het jaar.

Wat is precies het idee? Tim van der Grinten, Enversed licht toe: “Samen met Midpoint Brabant ontwikkelen, testen en implementeren we AVS-tools die logistieke mkb-bedrijven op een laagdrempelige manier kunnen toepassen. De insteek is om met VR-technologie veiligheid naar een hoger niveau te tillen en werknemers efficiënter op te leiden en te trainen. Dit doen we door naadloze integratie in de belevingswereld van nieuwe en huidige werknemers. Alledaagse handelingen en processen worden er beter, veiliger, efficiënter en vooral ook leuker door. Niet alleen de werknemers, maar ook de organisaties doen zo ervaring op met nieuwste digitale technologieën en het benutten van data. De applicaties zijn schaalbaar en kunnen in de logistieke sector breed ingezet worden.”

Project 1: VR training vrachtautoinspectie

Eén van de projecten is de ontwikkeling van een VR applicatie voor voertuiginspectie. Een goede voorbereiding van de chauffeur en inspectie van het voertuig draagt bij tot een veilige werkdag. Met de VR-controllers onderzoekt de chauffeur het voertuig en de lading aan de hand van een veiligheidsprotocol, waarbij aandacht is voor een groot aantal aspecten zoals lading, documentatie, cabine, verlichting, koppeling van de trailer en dergelijke. Om de beleving te vergroten voegen we bedrijfsspecifieke zaken toe, zoals logo’s en kleurstellingen van de vrachtwagen. Voor de inspectie loopt momenteel een pilottraject bij Chr. Vermeer Transport in Dongen.

Project 2: VR training elektrische pallettrucks

Hoe kun je op een veilige, slimme en leuke manier leren over werken met elektrische pallettrucks? Deze VR-training behandelt allerlei verschillende situaties, zoals hoe je diverse soorten lading afhandelt en hoe je defensieve rijtechnieken kunt gebruiken. Twan van Lankveld, programmamanager Midpoint Brabant Smart Logistics, legt uit: “Voor medewerkers is het een hele ervaring om op deze manier te leren over hun eigen werk en voor bedrijven helpt het bij het terugdringen van veiligheidsincidenten op de werkvloer. De applicatie heeft een competitie-element waarbij iedere deelnemer een score opbouwt op basis van veiligheid en uitvoering van opdrachten.” De VR-training is opgezet in samenwerking met Claassen Logistics in Tilburg.

Project 3: 360 graden video onboarding training

Samen met GVT/ID Logistics in Tilburg ontwikkelt Enversed Studios ook een 360 graden video tool om nieuwe medewerkers te helpen met hun onboarding. Oftewel, hen te informeren over waar ze in hun nieuwe job zoal mee te maken krijgen, zoals de ruimten, werkkleding en apparatuur in het gebouw. Tim: “Zij kunnen vrij rondkijken in de werkomgeving van hun nieuwe bedrijf en zoomen in op waar ze meer over willen weten. Zo voelen ze zich hier sneller thuis en leren ze de bedrijfscultuur en businessprocesssen in hun eigen tempo kennen. Ook is er interactie om de sociale aspecten te trainen. Zo kunnen met geactiveerde video’s, teksten, afbeeldingen of personen vragen aan gebruikers gesteld of beantwoord worden.”

Uitrol op grote schaal

Twan geeft aan wat het uiteindelijke doel is: “We werken toe naar een aantal applicaties die klaar zijn voor gebruik en streven er naar om deze op grotere schaal uit te rollen. Dat gebeurt dan in samenwerking met een aantal bedrijven die trainingen in de logistieke sector aanbieden, bijvoorbeeld op het gebied van BHV of chauffeurstrainingen.  We streven ernaar om minimaal 300 ondernemingen in de regio te informeren over de mogelijkheden en minstens 60 bedrijven op enigerlei manier ermee aan de gang te laten gaan. We gaan twee evenementen organiseren over het demonstreren van hoe de tool in de praktijk werkt. Uiteindelijk hebben we dan één generieke oplossing voor de logistieke sector in Midden-Brabant en daarbuiten.”

Midpoint Brabant