Skip Navigation or Skip to Content

Braventure: één programma voor Brabantse startups

De twee Brabantse universiteiten, vier Brabantse hogescholen, de provincie Noord-Brabant en alle regionale ontwikkelings-maatschappijen slaan de handen ineen om kansrijke Brabantse startups te ondersteunen. Deze unieke alliantie leidt tot één gezamenlijk programma onder de naam Braventure. De feestelijke lancering vond plaats donderdag 21 juni j;. in het nieuwe Van der Valk Hotel Tilburg.

Partners in het nieuwe startupprogramma zijn: TU Eindhoven, Tilburg University, Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool, NHTV Breda en HAS Hogeschool, provincie Noord-Brabant met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), REWIN, Midpoint Brabant, Brainport Development, Agrifood Capital en NV BIM.

Braventure brengt een schat aan kennis en ervaring op het gebied van ontwikkelen en investeren bij elkaar en bouwt voort op het trackrecord van meer dan 15 jaar startup ondersteuning in Brabant. De krachtenbundeling biedt Brabantse startups financiering, kennis, community en faciliteiten in één programma, dichtbij startups georganiseerd door alle partners.

Voorzitter van de Brabant Startup Alliantie is Koen Becking (voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University). Becking: ‘Braventure is illustratief voor de doelgerichte samenwerking die onze provincie kenmerkt. Met Braventure sluiten de verschillende partners in het Brabantse ecosysteem de gelederen en komt er één aanpak voor Brabantse startups. Een kick-starter voor ondernemingen in hun eerste stappen op weg naar succes.’

Fonds van 10 miljoen

Braventure biedt startups, naast begeleiding ook toegang tot financiering. Eén van de financieringsmogelijkheden waarnaar het programma kan doorverwijzen, is het nieuwe Brabant Startup Fonds (BSF). De provincie Noord-Brabant heeft het fonds opgericht en gevuld met €10 miljoen voor het verstrekken van leningen.

Bedrijven, die winst maken, lossen hun lening aan het eind van de looptijd af bij het fonds. Het fonds kan hierdoor het geld opnieuw investeren in andere beginnende bedrijven. Het fonds richt zich op de eerste fase van het ondernemerschap: het uitwerken van ideeën en het ontwikkelen van een beginnend bedrijf. Brabant is dankzij het fonds voor de komende vijftien jaar verzekerd van een financieringsmogelijkheid voor startups.

Gedeputeerde Bert Pauli: ‘Een van de grootste uitdagingen van beginnende ondernemers is het aantrekken van voldoende investeringen. De Provincie helpt hen met het Brabant Startup Fonds aan startkapitaal om te onderzoeken hoe zij hun product op de markt kunnen brengen of hun activiteiten uit te bouwen. Zo ondersteunen we vandaag de grote werkgevers van morgen.’

Lancering

Tegelijk met de lancering vond een speciale expo plaats waar dertig veelbelovende Brabantse startups vanuit de gehele regio zich presenteerden. Gedeputeerde economie en internationalisering Bert Pauli en voorzitter Koen Becking verrichtten de officiële lancering.

Over Brabant Startup Alliantie

De afgelopen jaren werd startup ondersteuning in Brabant uitgevoerd door de drie Valorisatieprogramma’s Starterslift, Brightmove en Ondernemerslift+, en gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant en Rijksoverheid.

Deze nieuwe alliantie ontstaat op het moment dat de rijksbijdragen aflopen. De partners in de Brabant Startup Alliantie borgen zo de continuïteit van de lang bestaande en succesvolle startupondersteuning in Brabant en intensiveren deze met vergaande samenwerking. Met als doel kansrijke innovatieve kennisintensieve startups te versnellen naar succes, vanuit de overtuiging dat deze startups de economie van de toekomst vormen en blijvend impact genereren voor de Brabantse economie en werkgelegenheid.

Midpoint Brabant is trotse partner van Braventure en zal o.m. ondersteuning bieden met Business development.

Voor meer informatie over het fonds kunt u contact opnement met Edward van de Pol, kwartiermaker, E-mail: edward.vandepol@braventure.nl.

Of via: communicatie@Braventure.nl.

 

Gepubliceerd op 25 juni 2018

Midpoint Brabant