Skip Navigation or Skip to Content

Geslaagde vervolgstap regiodeal Rijk & regio Midden- en West-Brabant

Op weg naar verantwoorde productie en distributie

Maandag 18 maart jl. vond de eerste ambtelijke Teamdag Rijk-Regio plaats over de te sluiten regiodeal tussen de rijksoverheid en de regio Midden- en West-Brabant. MidWest-Brabant wil in 2040 koploper zijn in verantwoorde productie en distributie. De regiodeal is een belangrijke impuls voor de samenwerking tussen de twee regio’s en een duurzaam partnerschap met het Rijk. In totaal wordt via de regiodeal 10 miljoen euro door het kabinet en 100 miljoen euro door de regio MidWest zelf geïnvesteerd in het vestigingsklimaat.

Een groep afgevaardigden van verschillende Rijksdepartementen, de provincie en de regio’s Midden- en West-Brabant heeft op de 18 maart met elkaar kennis gemaakt en vooral de samenwerkingskansen met elkaar verkend en verdiept. Dat gebeurde in de pas geopende LocHal Tilburg en in het Cosun Innovation Center. De 17 (na selectie) overgebleven MidWest-projecten werden in korte pitches gepresenteerd aan de ambtenaren van het Rijk.

Verslimmen en verduurzamen MKB
De samenwerkingsprojecten tussen bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden zijn er op gericht om de economie van Midden- en West-Brabant slimmer en duurzamer te maken. De 17 vernieuwingsprojecten richten zich met name op ondersteuning van bedrijven in het MKB.

Partnerschap Rijk en regio
De pitches hebben tot vele suggesties voor koppelingen tussen Rijksbeleid en de regioprojecten geleid, maar ook tussen de projecten onderling en met vergelijkbare initiatieven in andere regio’s in het land. De teamdag was een positieve stap in nieuw partnerschap tussen het Rijk en Midden- en West-Brabant en past in de bredere samenwerkingsbeweging die beide partijen voor ogen hebben.

De komende maanden trekken regiodeal-partners, zowel bestuurlijk als ambtelijk, nauw met elkaar op om nog ruim voor de zomer de regiodeal daadwerkelijk met elkaar te kunnen sluiten.

Projecten regiodeal

Ambities en projecten regiodeal MidWest zijn gericht op verantwoorde productie en distributie:

A. SLIMMER EN DUURZAMER GROEIEN EN VOEDEN (GROW)

Radicale vernieuwing van de manier waarop we grond en hulpstoffen verbouwen, telen en bewerken, om concurrerend de footprint te verlagen. In de projecten gaat het om eiwitten, zetmeel, planten en hout.

EIWITTEN: Open Green Protein Competence and Technology Center
ZETMEEL: Sidestream Innovation Valley
PLANTEN: Plant-based Broedplaats Zuid-Westelijke Delta
HOUT: Experience & Excellence Centre Treeport

B. SLIMMERE EN DUURZAMERE BIO-BASED MATERIALEN (MAKE)

Vernieuwbare materialen versneld een commodity-toepassing geven om verspilling, vervuiling en gebruik van fossiele stoffen te verminderen.

• BIO-PLASTICS: Shared Facility Polymerisatie
• KENNISCENTRUM & ONTWIKKELING CIRCULAIRE TOEPASSINGEN: Makerspace Brabant
• KENNIS BIO-BASED: Kennisontwikkeling in Biobased Economy
• TOEPASSING BIO-BASED & CIRCULAIR: BioVoice
• INDUSTRIËLE RESTSTROMEN: Symbiosis 4 Growth

C. SLIMMER EN DUURZAMER ONDERHOUDEN (MAINTAIN)

Significant verhogen van de levensduur van kapitaalgoederen om de transitie naar verantwoord produceren en distribueren te kunnen betalen.

• COMPOSIETEN: Development Center for Maintenance of Composites
• PROCESINDUSTRIE: Fieldlab Campione 2.0

D. SLIMMER EN DUURZAMER VERVOEREN (MOVE)

De manier waarop wij goederen verplaatsen slimmer en duurzamer maken, om met minder footprint sneller te kunnen leveren.

• DATA: DALI – Proeftuin Digital Supply Chain Data Science
• VERVOERSKEUZEN: NewWays
• KENNISBUNDELING: Logistics Community Brabant

E. SLIMMER EN DUURZAMER KENNIS DELEN EN LEREN (LEARN)

ROBOTISERING EN DIGITALISERING: Nieuwe techniek coalitie
• TECHNOLOGIE, DATA EN GEDRAG: Mindlabs
• LEVEN LANG LEREN: Human capital topsectoren

 

Voor meer informatie, zie ook: ‘ 10 miljoen van rijk voor Midden- en West-Brabant

Midpoint Brabant