Skip Navigation or Skip to Content

Personele versterking voor human capital en strategische cluster- en netwerkvorming

Tilburg, 18 juni 2019

Edith van Nispen start per 1 augustus 2019 fulltime bij Midpoint Brabant als manager human capital. Edith is afkomstig van de provincie Noord-Brabant waar ze betrokken was bij de digitale agenda, arbeidsmarktbeleid (regio Midden-Brabant), strategisch beleid en organisatieontwikkeling. Peter van Ierland, nu nog manager human capital bij Midpoint Brabant, zal vanaf diezelfde datum zijn expertise inzetten ter ondersteuning van de directie en programmamanagers bij strategische cluster- en netwerkvorming.

 

Human capital

Edith van Nispen zal als programmamanager human capital bij Midpoint Brabant onder meer bijdragen aan de doorontwikkeling van de Human Capital Agenda’s die Midpoint Brabant maakt voor logistiek, maakindustrie, leisure en (nieuwe) zakelijke dienstverlening. Dat doet ze samen met de huidige programmamanagers van Midpoint Brabant van de respectievelijke programmalijnen Smart Logistics, Smart Industry, Smart Leisure en binnenkort ook Smart Services. Met een uitgebreid netwerk zal Edith de interactie stimuleren tussen kennisinstellingen, bedrijven, overheid en maatschappelijke partners in Midden-Brabant. Ze bevordert de totstandkoming van projecten die voortkomen uit de Human Capital Agenda’s. Daarbij ligt de nadruk op projecten die het meeste bijdragen aan het verbeteren van de match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. Zo veel mogelijk op basis van vragen van het bedrijfsleven.

De beschikbaarheid van voldoende en gekwalificeerd personeel is een belangrijke factor in het ecosysteem in Midden-Brabant. Midpoint Brabant zet zich hiervoor in via de Human Capital Agenda’s. In zo’n agenda wordt op basis van een sectoranalyse bepaald welke behoefte aan arbeidskrachten er is/zal zijn en hoe deze kan worden gekoppeld aan het arbeidspotentieel en opleidingen. In deze Human Capital Agenda’s krijgt ook arbeidsmigratie aandacht.

Midpoint Brabant werkt hierbij nauw samen met partnerregio’s. Zo participeert ze in Brainport Network; het samenwerkingsverband van zes regionale ontwikkelingsorganisaties in Zuidoost-Nederland. In coproductie met Tilburg University (hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen), monitoren de partners in Brainport Network de arbeidsmarktvraag van de toekomst, ontwikkelen ze toekomstscenario’s vanuit een arbeidsmarktdashboard en analyseren ze wat echt werkt in de praktijk via een impactanalyse. Daarnaast werkt Midpoint Brabant samen met West-Brabant en met de brancheorganisaties op het gebied van leven lang ontwikkelen in de logistiek en industrie. Ook werkt Midpoint Brabant samen met de provincie Noord-Brabant, Agrifood Capital en de Brabantse MBO’s op het gebied van energietransitie.

 

Strategische cluster- en netwerkvorming

Peter van Ierland zal vanaf 1 augustus de directie en programmamanagers ondersteunen bij strategische cluster- en netwerkvorming. Dit helpt Midpoint Brabant om de doelstellingen met betrekking tot de samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen, onderwijs en maatschappelijke partners te behalen. Via deze samenwerking wil Midden-Brabant bekend komen te staan als dé regio waar duurzame groei door innovatie de standaard is. Daarbij is innovatie, vanuit de sociale inborst Midden-Brabant, gelinkt aan maatschappelijke impact. Samen met West-Brabant positioneert de regio zich als koploper in verantwoorde productie en distributie. Samen met Noordoost-Brabant en Zuidoost-Brabant realiseert de regio economische en maatschappelijke meerwaarde op het gebied van data, respectievelijk hightech en design. Zo ontstaat een zogenaamde ‘Brabantse kennis-as’, waarop de kennis en kunde van Midden-Brabant op het gebied van ‘het verbeteren van de samenleving’ met de specifieke expertise van andere regio’s verbonden wordt.

 

Over Midpoint Brabant

Midpoint Brabant versterkt de maakindustrie, logistiek en vrijetijdseconomie in Hart van Brabant door te investeren in innovatie (digitalisering en dataficatie) en duurzaamheid/circulariteit. Daarbij zorgen we samen met onze partners ervoor dat er een optimale aansluiting is tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, in kwalitatieve en kwantitatieve zin. Vanuit één kernprogramma (Smart Services) gericht op nieuwe en slimme zakelijke dienstverlening, zet Midpoint Brabant in op ontwikkeling van drie toepassingsgebieden: Smart Logistics, Smart Industry en Smart Leisure. Midpoint Brabant zorgt ervoor dat de randvoorwaarden op orde zijn, zodat de toegevoegde waarde van de speerpuntsectoren verder groeit. Om dit te ondersteunen, investeert Midpoint Brabant in het economisch ecosysteem van Midden-Brabant met de volgende versterkende maatregelen: cluster- en campusontwikkeling; financieringsadvies; promotie en acquisitie (waaronder lobby); startup-ondersteuning en monitoring van de ontwikkelingen via een dashboard.

Midpoint Brabant