Skip Navigation or Skip to Content

Green Deal Verduurzaming Kraaiven en Vossenberg

Zeven Brabantse partijen ondertekenden de Green Deal voor verduurzaming van de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg te Tilburg. Afspraken zijn vastgelegd voor een verduurzamingsaanpak waarbij de focus ligt op het stimuleren van de duurzame energietransitie.

Ondernemers van de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg kunnen kansen benutten op het gebied van de circulaire economie, collectieve energie opwek, klimaatadaptatie en biodiversiteit. De Vitaal bedrijfsverenigingen Kraaiven en Vossenberg, Gemeente Tilburg, Omgevingsdienst OMWB, Provincie Noord-Brabant, BOM Renewable Energy en Stichting MOED maken deel uit van de Green Deal.

Het verbreden van de duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van bestaande bedrijventerreinen is in Brabant nog niet eerder op deze schaal-  en detailniveau aangepakt. Dit maakt dit project interessant voor kennisoverdracht en als voorbeeldproject voor verbreding van duurzaamheidsdoelstellingen op andere bestaande bedrijventerreinen.

Concrete doelen

100% van de bedrijven gevestigd op Kraaiven en Vossenberg zijn gedurende de Green Deal geïnformeerd over de wet- en regelgeving op het gebied van energie en aanvullende duurzaamheidsrichtlijnen die voor hun van toepassing zijn. En 50% van de op het bedrijventerrein gevestigde bedrijven werkt via de Green Deal systematisch aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering.

Gedurende de looptijd worden ook kansen en mogelijkheden geïdentificeerd en nader onderzocht op het gebied van circulaire economie, collectieve energie opwek, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Deze kansen kunnen, wanneer deze aanvullend zijn aan of een versterkend effect hebben op de stimuleringsaanpak inzake de energietransitie, in gezamenlijkheid verder worden ontwikkeld.

Berend de Vries, Wethouder economie gemeente Tilburg en voorzitter bestuur stichting MOED over de Green Deal:

“In Tilburg laten de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg een positieve ontwikkeling zien. Zij komen door samenwerking tussen het bedrijfsleven en overheden tot een aanpak waarbij stimulering van duurzaamheid, toezicht en handhaving van wetgeving hand in hand gaan. De Green Deal is een initiatief van en voor ondernemers en leidt naar energiebesparing en duurzame energieopwekking. Daarnaast benut de Green Deal kansen op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit  en circulaire economie. Dit geeft een extra stimulans aan de inzet van de gemeente Tilburg om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Met de verduurzaming van de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg hopen we andere vitaal verenigingen in Tilburg, bedrijventerreinen in de regio en de rest van Nederland te inspireren”.

Gerard Jacobs, voorzitter Vitaal bedrijventerrein Kraaiven ovder de Green Deal:

“Duurzaamheid is voor de verenigingen Vitaal Kraaiven en Vossenberg een uiting van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), dit leeft steeds meer bij bedrijven van groot tot klein. Daarnaast hebben Vitaal Kraaiven en Vossenberg de doelstelling ondernemers te informeren, te ontzorgen en te faciliteren. Dus logisch dat we dit ook doen op het gebied van duurzaamheid en energietransitie, want werken aan vitale en duurzame bedrijvenparken doen we samen!”

Ondernemers van de bedrijventerreinen Kraaiven en Vossenberg kunnen in deze PDF fact-sheet alle voordelen en de wijze van deelname nalezen. Stichting MOED wordt via project DOEN financieel ondersteund door de Europese Unie.

 

Interreg Vlaanderen-Nederland

Bron: DuurzaamMoed.nl

Midpoint Brabant