Skip Navigation or Skip to Content

Tilburg lanceert circulair online platform

Waar zitten tweedehands kledingwinkels in Tilburg? Waar kunnen inwoners terecht voor fietsreparaties? Bij welke kringloop kun je gebruikte meubels of kleding inleveren? Kun je in Tilburg een auto huren of een fiets leasen? Is er een stadstuin in de buurt? Hoe kun je spullen of klusjes delen met buren? Waar kun je lokale groenten kopen, duurzame koffie drinken of biologisch lunchen?

En welke bedrijven of initiatieven bieden nog meer circulaire producten en diensten aan?

Dit wordt allemaal zichtbaar op het nieuwe online platform TilburgCirculair.nl, dat afgelopen donderdag 4 oktober werd gelanceerd tijdens de opening van het zusterinitiatief 013Circles.

Tilburg Circulair is het nieuwe platform waarop particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven circulaire én duurzame producten, diensten, projecten en evenementen uit Tilburg kunnen vinden. Vanuit maatschappelijk oogpunt wordt het steeds belangrijker dat we op een duurzamere manier gaan produceren en consumeren, en dat we minder in de afvalcontainer gooien wanneer we het niet meer nodig hebben. Sterker nog, we hoeven spullen en producten niet altijd nieuw te kopen, we kunnen ze ook hergebruiken, recyclen, delen, lenen, huren of ruilen. Als we dat doen, dan bewegen we richting een circulaire economie: een economisch systeem dat de herbruikbaarheid van grondstoffen en producten maximaliseert en waardevernietiging minimaliseert.

Via het nieuwe online platform TilburgCirculair.nl krijgt iedereen in en buiten Tilburg toegang tot een aanbod van talrijke duurzame diensten en producten van Tilburgse bedrijven en organisaties.

Wist je dat er in Tilburg al heel veel circulaire en duurzame bedrijven en initiatieven zijn? Die zijn allemaal bezig met het voorkomen van verspilling, hergebruik van producten en recyling. Zo zijn er in Tilburg meer dan 20 tweedehandswinkels en 5 stadstuinen. Zo kan je bij Zuiderzwam oesterzwammen kopen geproduceerd op koffiedik uit de stad. Er zijn repaircafés waar je jouw gereedschap of spullen zelf kan repareren. Je kan een fiets leasen via Swapfiets, een auto tijdelijk huren via Greenwheels en spullen of klusjes delen met je buren via TilburgDeelt. Je oude trui wordt een nieuwe trui via het ‘Sweater to Sweater’ project van Wolkat. Jouw oude jeans wordt gerecycled tot nieuwe denim producten via 013 Denim en zo zijn er nog veel meer voorbeelden waar inwoners gebruik van kunnen maken.

Een nieuw initiatief is ‘ 013Circles ‘, opgezet door Stichting MOED, Gemeente Tilburg, Havep, ROC Tilburg, Midpoint Brabant, de provincie Noord-Brabant, Tante Pollewop, La Poubelle, Schijvens, Tarkett, Vernooy Textile Recyclers en Prins Heerlijk.

Met de lancering van het nieuwe 013Circles platform laten bedrijven uit de regio aan het publiek zien hoe ál het oude textiel op vele innovatieve manieren hergebruikt kan worden.

In Nederland gooien we jaarlijks nu zo’n 235 miljoen kilo textiel weg. Tilburg wil daar als innovatieve textielstad iets aan veranderen. We proberen met partijen in de regio Midden-Brabant de verbinding te verstevigen tussen circulaire economie, textiel, fashion, design, innovatie en ondernemerschap. Op 4 oktober jl. was de opening van de tijdelijke interactieve pop-up store ‘013Circles’. (Gevestigd in de Nieuwlandstraat 21 in Tilburg, in het voormalige pand van Antoon de Jong).

 

Opening 013Circles
Projectleidster Saskia Bodelier geeft tijdens de opening een korte toelichting aan het publiek over 013Circles.

 

Onder het genot van een hapje en drankje konden genodigden netwerken en kennismaken met de vele mogelijkheden en innovaties m.b.t. circulaire textiel. Er zijn door alle partners veel innovatieve ideeën en producten samengebracht. Tot en met 27 oktober is er voor het publiek een verrassend inhoudelijk programma op het gebied van circulaire textiel met films, lezingen, modeshows, workshops, shops en kledingruilactiviteiten. Iedereen is welkom en kan vrijblijvend binnenlopen en ervaren hoe hip tweedehands textiel kan zijn. Voor meer informatie, openingstijden en het volledige programma van de interactieve pop-up store, kijk op:

 

Website: https://tilburgcirculair.nl/013circles

Facebook: https://www.facebook.com/013Circles

 

 

Midpoint Brabant