Skip Navigation or Skip to Content

Tilburg wint prijsvraag circulaire economie

Samenwerking tussen de milieustraat en kringloopwinkels stimuleren waardoor er minder herbruikbare producten in de verbrandingsovens terecht komen. En werken aan levensduurverlenging door het repareren en opknappen van producten. Of het maken van nieuwe producten van bestaande materialen. Zo maar wat concrete activiteiten die kunnen worden ontplooid in een circulair ambachtscentrum. Tilburg won een prijsvraag van het Rijk waardoor er nu ook hier zo’n ambachtscentrum wordt gevestigd.

Met het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra willen gemeenten de verschillende initiatieven stimuleren en slim ten opzichte van elkaar plaatsen om zo de circulaire economie te bevorderen. Een enorme hoeveelheid aanmeldingen om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een Circulair Ambachtscentrum is afgelopen week beoordeeld en Tilburg kwam als winnaar uit de bus.

Circulair ambachtscentrum Tilburg

Het komend jaar start Tilburg met behulp en begeleiding van onder andere Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNG en Stichting Repair Café met de ontwikkeling van een eigen Circulair Ambachtscentrum. In deze fase delen ze actief hun bevindingen, waar ze tegen aan lopen en wat ze heeft verrast. Een leuke reis op zoek naar hoe de economie meer circulair te maken met bestaande producten.

Waarom Tilburg?

Volgens het juryrapport is er de wil om anderen te inspireren. En dat werd aan dit plan erg gewaardeerd. Verder worden de juiste initiatieven aan elkaar gekoppeld en is er duidelijk in het vizier welke problemen er nog aangepakt moeten worden. Ook wordt er een concreet beeld gegeven van het gewenste resultaat. De gemeente Tilburg is indiener van het voorstel, het heeft daarvoor input gekregen van stichting MOED, La Poubelle, Kringloop Tilburg, het Brabants Afval Team en Kennispact MBO Midden Brabant.

Wilt u meer weten over deze ontwikkeling?

Neem contact op met:

Herman Gels, directeur van de stichting MOED

hgels@duurzaammoed.nl , Tel. 06 – 51395368

Midpoint Brabant