Skip Navigation or Skip to Content

Startschot voor opschaling financieringstafels

Na een paar succesvolle pilots is het tijd om de regionale financieringstafels op te schalen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat daagde tijdens het symposium MKB Financiering alle provincies uit regionale financieringstafels te organiseren, met het aanbod dat het ministerie de helft van de kosten draagt. Er is hiervoor in totaal 1,1 miljoen euro beschikbaar. Dit is een van de acties uit haar MKB-actieplan.

 

Op het symposium, dat werd gehouden op 21 februari 2019 bij MKB Nederland in de Haagse Malietoren, ondersteunden de deelnemers uit de wereld van financiers en ondernemers, de kracht van het recept van de regionale financieringstafels. Staatssecretaris Mona Keijzer, Jacco Vonhof namens MKB Nederland, Chris Buijink namens de banken, Ronald Kleverlaan namens de alternatieve financiers en Paul Dinkgreve namens de accountants en financiële adviseurs zetten hun handtekening onder de ambitie om “met de financieringstafels samen de toegang te versterken voor het mkb tot kapitaal, kennis en netwerk”.

 

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland ziet het wel zitten: “We hebben voor onze mkb’ers al een participatiefonds en een innovatiefonds, met een coachingscomponent; regionale financieringstafels passen daar perfect bij.”

 

 

De financieringstafel

De ‘financieringstafel’ is een effectieve manier om ondernemers met een financieringsbehoefte op hetzelfde moment in contact te brengen met verschillende financiers. Vaak gaat het om ondernemers die in hun zoektocht naar financiering zijn vastgelopen. De functie van de financieringstafel is dat het beschikbare kapitaal slimmer kan worden afgestemd op de behoefte van ondernemers. Daarbij helpt het dat de setting informeel en vertrouwelijk is en er een gedragscode geldt. Naast kapitaal brengen de financiers ook hun kennis en netwerk mee, bijvoorbeeld om een businessplan aan te scherpen of een bedrijf investment ready te maken. Brainport Eindhoven heeft de ervaring dat een derde van de pitchende ondernemers daadwerkelijke financiering vindt, dat een derde op zoek is naar kennis en een derde naar uitbreiding van het netwerk. Vaak gaat het om een stapelfinanciering, waarbij meerdere financiers participeren om het risico te spreiden.

 

Veranderend financieringslandschap

Op het symposium kwam duidelijk naar voren dat de financieringstafels goed aansluiten op de ontwikkelingen in de financieringsmarkt.
Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap van het ministerie van EZK, ziet dat er steeds meer mogelijkheden zijn voor bedrijfsfinanciering, door banken, alternatieve financiers en de overheid. “Er is kapitaal genoeg in de markt. Het probleem is om het beschikbare kapitaal daadwerkelijk bij ondernemers terecht te laten komen.”

Hij kreeg bijval van Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland: “De middelenmix klopt niet. Er bestaat een soort ‘verslaving aan banken’, terwijl het aanbod intussen veel breder is. Ondernemers ervaren dat als onoverzichtelijk.” Daarom omarmt hij de financieringstafels en zal MKB Nederland dit stevig onder de aandacht brengen.

“Ondernemers gaan vaak eerst naar de bank”, zegt Tommy Span, statistisch onderzoeker bij het CBS. Uit de Financieringsmonitor 2018 van het CBS blijkt dat 24 procent van de ondernemers die aangeven externe financiering nodig te hebben, oriënteert 81 procent zich op de kapitaalmarkt en 75 procent bij een bank. Van deze ondernemers doet 66 procent daadwerkelijk een financieringsaanvraag, waarvan 84 procent met succes. Span: “Vaak zijn het startups die afhaken of ‘nee’ krijgen te horen. Het niet rond krijgen van financiering betekent voor de meeste bedrijven afzien van uitbreiding en het aannemen van nieuw personeel. Dat is jammer, want dat zijn gemiste kansen.”

Tijdens het symposium kwamen ook ondernemers aan het woord die een kapitaalbehoefte hebben. Theo Hanenberg van Dengo (keukenbouw voor de institutionele en zakelijke markt), Theo Kwaspen van de Kwaspen Groep (kledingfabrikant voor discounters in Europa) en Mark Fontein van Buurtmus (retourdienst voor pakketjes in de wijk) gingen in op hun zoektocht naar financiering.

 

Rol banken en alternatieve financiers

Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Banken zijn inderdaad nog steeds de grootste financier van ondernemers, maar er zijn ook gevallen waarin banken zich terughoudend opstellen. Kleine ondernemingen, starters en innovatieve bedrijven of snelle groeiers hebben het niet altijd gemakkelijk met het vinden van financiering. Het is inherent aan deze ondernemers dat zij lastiger te financieren zijn, zeker bancair. Bedrijven die bijvoorbeeld minder eigen vermogen hebben en korter bestaan, zijn kwetsbaarder voor marktschommelingen of concurrentie.”

Naast de banken komen steeds meer alternatieve financiers op het toneel. Dat schept nieuwe mogelijkheden voor financiering. Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering, het nieuwe platform voor alternatieve financiers: “Het financieringslandschap verandert. Ondernemers weten te weinig van alternatieve financiering. Vaak is er meer mogelijk dan ze denken. Het gaat om het vinden van de juiste financieringsmix.” Kleverlaan werkt aan een professionele gedragscode voor de deelnemende alternatieve financiers in zijn platform.

 

 

Succesvolle experimenten

Er zijn drie tafels actief in respectievelijk de regio’s Brainport Eindhoven (sinds 2015), Midpoint Brabant (sinds begin 2016) en Agrifood Capital (sinds 2017). In Brabant en recent ook in Flevoland en in de regio’s rond Enschede en Zwolle is al met succes geëxperimenteerd met deze nieuwe manier van matching tussen ondernemers en financiers. Marcel Beckers van Brainport Network vertelt het verhaal over Brabant. Daar is een samenwerking tot stand gekomen tussen ABNAMRO, Rabobank, ING, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en alternatieve financiers. Wanderwatch (Tilburg), Sense Textile (Tilburg), Retailcoin (Tilburg), en Raxtar (Veldhoven) zijn enkele voorbeelden van bedrijven die al dankzij de regionale financieringstafels aan passende financiering zijn gekomen.

 

Ellie Karssemakers van Wanderwatch: “Aan onze marktintroductie ging heel wat vooraf. We waren een startup, met een hoog risicoprofiel en productie in China met benodigde voorfinanciering, maar de banken stonden niet te trappelen om de commercialisatiefase te financieren. Na twee startersleningen waren we in de beruchte death valley beland. Op advies van Midpoint Brabant gingen we pitchen bij de regionale financieringstafel. Daar is uiteindelijk een tradefinance oplossing uitgerold, via onze huisbank.”

 

Steven Schilthuizen van Sense Textile: ” Met de expertise van Midpoint Brabant hebben we op korte termijn flinke stappen kunnen zetten. Zowel met onze financieringsvraagstukken, een aangescherpte merk-propositie – en hoe we met een ander verdienmodel beter de markt kunnen benaderen. We hebben met SkinCair een revolutionair zorg-product dat uitermate veel bijdraagt aan de huidconditie, beweeglijkheid en comfort van patienten. Daarnaast worden ook de zorghandelingen verlicht, wordt het werken van personeel veel prettiger en maakt het waarde gedreven zorg mogelijk. Op dit moment zijn we actief op zoek naar distributeurs, partners en verpleeginstellingen die SkinCair mee op de markt willen brengen. ”

 

Pascal Matheeuwsen van Raxtar: “Door de financieringstafel werd de relatie met de bank constructiever. Het heeft ons door de bankencrisis heen geholpen.”

 

Chris Buijink bevestigt het beeld dat deze ondernemers schetsen: “Financieringstafels zorgen ervoor dat diverse financiële stakeholders gaan samenwerken. Als banken juichen we daarbij de komst van alternatieve financiers toe. Het maakt combinaties mogelijk waarmee bedrijven echt weer een vlucht kunnen nemen.” Paul Dinkgreve, voorzitter van SRA die 370 accountants en advieskantoren vertegenwoordigt, vult aan: “Accountants fungeren daarbij als smeerolie, want een goed onderbouwd plan is de basis”. Hij vindt de werkwijze van financieringstafels bijzonder waardevol vanwege het persoonlijk contact tussen financiers, gespecialiseerde accountants en ondernemers: “Ze kunnen elkaar in de ogen kijken. En dat helpt om ingewikkelde zaken voor elkaar te krijgen.”

 

Bedrijfsfinanciering

De financieringstafel van Midpoint Brabant wijst ondernemers de weg in de steeds complexer wordende wereld van externe financiering. Dit doen wij door samen te werken binnen het netwerk van verschillende financiers zoals crowdfunding platforms, informal investors, Kredietunie Tilburg, banken, Qredits, RVO, BOM en gemeente Tilburg.

Ondernemers met een financieringsvraag en waarvan het bedrijf gevestigd is in de regio Midden- Brabant, kunnen contact met Midpoint Brabant opnemen. Dan bekijken wij uw businessplan en zoeken hier waar mogelijk in ons netwerk passende financiers bij. Uiteraard geheel in overleg. Wij kunnen ook een pitch voor u organiseren, waarbij het businessplan en de financieringsvraag aan meerdere financiers tegelijk gepresenteerd worden. Ook is het mogelijk één op één gesprekken te organiseren, waarbij Midpoint Brabant de ondernemer aan één of meerdere financiers verbindt. Gestapelde financiering kan een oplossing zijn om de financieringsvraag van de ondernemer te beantwoorden.

 

Projectfinanciering

Partners in Midden-Brabant kunnen ondersteuning krijgen van Midpoint Brabant om externe financiering te verwerven vanuit de provincie, het rijk en Europa. Denk daarbij aan strategisch subsidieadvies voor innovatieve projecten die bijdragen aan de economische kracht van de regio. Voor de sectoren Smart Industry, Smart Leisure, Smart Logistics en Smart Services met aandacht voor thema’s als innovatie, arbeidsmarkt en circulaire (duurzame) energie. Werkt u samen met partners zoals overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen aan verniewende projecten – en bent u op zoek naar financiering? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

 

Subsidie Economie & Innovatie Midden-Brabant

Bent u een ondernemer, student of overheid met een innovatief project(idee) op zoek zijn naar financiering? En bent u in de regio Midden-Brabant gevestigd én past uw projectidee binnen één van de prioriteiten van de regio? (zoals Smart Industry, Smart Leisure, Smart Logistics of Smart Services?) Dan is de Subsidie Economie & Innovatie (E&I) mogelijk interessant. De regeling ondersteunt regionaal-economische ontwikkeling in Midden- Brabant. We stimuleren projecten die onder andere bijdragen aanvan Social Innovation, versterking en ontwikkeling van het regionale MKB en projecten die een aantoonbaar blijvend regionaal effect hebben. De subsidie is bedoeld voor de beginfase van een project, denk daarbij aan de fase van een haalbaarheidsonderzoek, het opstellen van een businessplan, het opzetten van een pilot of de ontwikkeling van een prototype. Voor Meer informatie, neem vrijblijvend contact op met Marijn van Zanten.

 

Resultaten 2018

De financieringscommissie van Midpoint Brabant heeft in 2018 (naast de beoordeling van vele pitches):

• 44 bedrijven geholpen. Waarvan 12 bestaande bedrijven en 32 start-ups
• € 4.249.080 aan bedrijfsfinanciering verworven (excl. Subsidie E&I)
• € 10.061.099 subsidie verworven voor projectfinanciering (dit zijn subsidies vanuit EU, rijk en provincie)

Midpoint Brabant is in juni 2018 gestart met business development ondersteuning voor Braventure. (gericht op scouten & screenen van startups). Er zijn verschillende samenwerkingen gestart met o.a. gemeente Tilburg, Rabobank, Avans, Fontys, Tilburg University, Station88 en de netwerkpartners van Braventure. Naast de lancering van het nieuwe Brabant Startup Fonds, (10 miljoen), zijn er in 2018 30 startups gescout, 25 gescreend en 8 in de actieve begeleiding bij Braventure gegaan. 3 startups hebben deelgenomen aan het Investment Readiness Programma van de BOM.

In 2018 zijn 8 nieuwe projecten goedgekeurd m.b.t. Subsidieregeling Economie en Innovatie:

• AR/VR bouw en installatiesector (€50.000)
• Van het gas af met behoud van bestaande CV (€25.000)
• DataWasStraat Logistiek (€50.000)
• Algea Future Farming (€50.000)
• Regionale reststromen voor feedstock (€50.000)
• Looierij & Kenniscentrum Heuvelpark (€50.000)
• VGNP Leisure Experience Center (€32.500)
• De Chocoladefabriek (€50.000)

Download de 2018 infographic (PDF) voor meer informatie.

 

Meer informatie?

Voor meer informatie over de financieringstafel of de diensten van Midpoint Brabant, neem vrijblijvend contact op met:

 

Josha Ober

Midpoint Brabant, Adviseur Projectfinanciering

+31(0)6 511 611 71

joshaober@midpointbrabant.nl

 

Bart Taminiau

Midpoint Brabant, Adviseur Bedrijfsfinanciering

+31(0)6 460 560 41

barttaminiau@midpointbrabant.nl

 

Marijn van Zanten

Midpoint Brabant, Adviseur Subsidieregeling Economie & Innovatie

+31(0)13 744 04 05

marijnvanzanten@midpointbrabant.nl