Skip Navigation or Skip to Content

Vier miljoen euro voor versterking Techniekonderwijs Midden-Brabant

De regio Midden-Brabant heeft van het ministerie van Onderwijs vier miljoen euro toegekend gekregen uit het financieringsprogramma STO (Sterk Techniek Onderwijs). De gelden zijn bedoeld voor de schooljaren 2020-2024. De aanvraag is in het kader van het overkoepelende Deltaplan Techniek Midden-Brabant op 31 maart 2019 ingediend door een groep van 9 vmbo-scholen uit Midden-Brabant, Tprimair, ROC Tilburg en overweldigend veel regionale kleine en grote bedrijven. Voor het hele land is een budget van 100 miljoen beschikbaar voor de jaren 2020-2024.

Minister Slob (onderwijs): “De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel. De plannen die de vmbo-scholen, mbo’s en het bedrijfsleven samen hebben gemaakt, zijn ambitieus en dat is ook nodig. Het enthousiasme spat ervan af.”

Vanaf januari 2020 kunnen de financiële middelen ingezet gaan worden om het vmbo-onderwijs in Midden-Brabant te versterken. Door het brede – door bedrijfsleven en onderwijs gedragen – plan vol structurele en duurzame initiatieven en projecten heeft de commissie, die de STO-gelden verdeeld, dermate veel vertrouwen in de haalbaarheid gekregen, dat de middelen worden toegekend.

Midden-Brabant richt zich op het terugbrengen van het techniekprofiel in het vmbo-onderwijs en in het bijzonder ook op het concentreren daarvan op 1 locatie in Midden-Brabant, te weten Campus013 in Tilburg (Stappegoor). Daarmee wordt Campus013 dé techniekschool, zonder dat er overigens afbreuk wordt gedaan aan het al aanwezige onderwijsaanbod. Het komt er bíj. Samen met het naastgelegen ROC gaat Campus013 een techniekroute opzetten. Zodanig, dat alle jongeren de mogelijkheid hebben te kiezen voor techniek en er tevens één route ontstaat om bij het ROC de vervolgopleiding te pakken.

 

Het plan Sterk Techniek Onderwijs Midden-Brabant ziet er als volgt uit:

 

  • Aangesloten onderwijsorganisaties zijn: Campus013 (Tilburg), Mill Hill College (Goirle), Cambreur College (Dongen), 2College Durendael (Oisterwijk), Willem 2 College (Tilburg), Van Haestrecht College (Kaatsheuvel), Reeshof College (Tilburg), Beatrix College (Tilburg), 2College Cobbenhagenmavo (Tilburg), de technische opleidingen van het ROC Tilburg én onderwijs coöperatie Tprimair (Primair onderwijs).
  • Op Campus013 in samenwerking met ROC Tilburg wordt een Techniekroute gerealiseerd waarin jongeren na de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen instromen in technische richtingen op de bovenbouw. Dit onderwijs wordt dan uitgevoerd in de technische werkplaatsen van het ROC Tilburg. Dit betekent een centralisatie van het techniek onderwijs in de regio en een borging van het technische (vmbo) onderwijs in de regio, in hoog en laagconjunctuur.
  • Alle Voortgezet onderwijs scholen zorgen ervoor dat in het eerste en tweede jaar van het VO, jongeren structureel (dus niet eenmalig) binnen hun zogenaamde Loopbaan oriëntatie en begeleidingsprogramma (LOB) veel ervaringen gaan opdoen met techniek door o.a. snuffelstages, gastlessen en bedrijfsbezoeken of interessante technische opdrachten en praktijklessen binnen het onderwijs. Hiervoor worden ruimtes op scholen technisch geoutilleerd. Daarnaast gaat een adressen en contactgegevens database gebruikt worden om eenvoudig contact te leggen met relevante bedrijven waardoor dit ook eenvoudiger gerealiseerd wordt.
  • De scholen met een basis- en kadergerichte opleiding gaan meerdere technische keuzevakken verzorgen binnen het keuze profiel “Dienstverlening en producten”. Daarmee kunnen we ook jongeren die nog twijfelen aan een keuze voor techniek via deze keuzevakken makkelijker kennis laten maken met techniek. We gaan hiermee een toenemende doorstroom naar de technische opleidingen van het ROC realiseren.
  • De scholen met een vmbo-t gerichte opleiding gaan het keuzevak Technologie en Toepassing inpassen in hun onderwijs. Hiermee realiseren we dat de drempel naar een technische mbo-opleiding vanuit het vmbo-T verlaagd wordt.
  • Binnen HAVO/VWO-scholen worden structurele activiteiten opgezet om jongeren enthousiast te maken voor een studie op de lerarenopleiding voor Technische en Bètavakken. Hiermee beogen we het toekomstige lerarentekort in de techniek en bètavakken aan te pakken.
  • Voor ondersteuning van de Primair en Voortgezet onderwijs scholen wordt het Ontdekstation013 (naast Leisure activiteiten) doorontwikkeld tot praktijk- en ontwikkelingscentrum van techniekeducatie voor de gehele regio.
  • Er worden structurele activiteiten opgezet tussen het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO waardoor jongeren al in een vroeg stadium kennis maken met technische vervolgopleidingen waardoor ook deze drempel nadrukkelijk lager wordt.
  • Diverse opleidingen/workshops/cursussen zorgen voor de nodige professionalisering van docenten en technici!

 

Alles is erop gericht dat ieder kind in zijn of haar opleiding een aantal malen in contact komt met techniek! Van basis tot MBO.

 

Het grootste deel van de aangevraagde subsidie is nodig om de structuur van de scholen te veranderen voor het nieuwe techniekaanbod. Daar gaan veel docenturen inzitten. Om het veranderproces te ondersteunen komt er voor zittende leerkrachten (teamleiders) een Masteropleiding van twee jaar, gericht op innoveren en het ontwikkelen en verankeren van kennis. Ze nemen als het ware de veranderrol voor hun school voor hun rekening. Uiteindelijk zal het plan moeten resulteren in één digitale omgeving voor techniek- en techniekpromotie voor zowel kinderen en ouders, als voor leerkrachten en bedrijfsleven.

 

Meer weten over Sterk Techniek Onderwijs Midden-Brabant?

 

Neem contact op met:

Dhr. Bart Coppes (projectleider Deltaplan Techniek)

Tel. 06 – 155 252 96

Email: b.coppes@deltaplantechniek.nl

Website: www.deltaplantechniek.nl

Midpoint Brabant