Skip Navigation or Skip to Content

Vervolg praktijkonderzoek CO2-beprijzing met MKB

Door inzicht te krijgen in eigen CO2-uitstoot en CO2-belasting die daarmee gepaard gaat, gaan ondernemers duurzamer en kostenbewuster om met energieverbruik. Dat is tenminste de ervaring uit een eerste praktijkonderzoek in 2017 onder het Brabantse MKB. Dat onderzoek is nu uitgebreid met een twaalftal ondernemingen uit drie verschillende bedrijfstakken.

Deze bedrijven gaan inzien wat een prijs van €60,- per ton CO2 betekent voor de eigen bedrijfsvoering. Die prijs is volgens onderzoek van de Wereldbank al nodig in het jaar 2020 om zo de klimaatdoelen van Parijs te halen. Deelnemende ondernemers krijgen inzicht in de huidige eigenlijke klimaatkosten én manieren om die kosten zo snel mogelijk naar beneden te brengen. Energiebesparing en duurzame opwekking zijn dan belangrijke maatregelen omdat die direct zorgdragen voor minder verbruik van fossiele brandstoffen.

Welke bedrijven doen er al mee?

Nadat door diverse media een oproep was geplaatst om deel te nemen aan het vervolgonderzoek meldden zich tientallen ondernemers. Uit alle inzendingen zijn een twaalftal MKB-bedrijven geselecteerd. Deze selectie vond plaats op basis van geschiktheid, geografische spreiding en mogelijkheden voor verduurzaming. Er is gekozen voor een viertal metaalbedrijven, een viertal horecabedrijven en een viertal bedrijven uit de technische maakindustrie.

In januari 2019 zijn deze bedrijven gestart met het onderzoek waarmee ze inzicht gaan krijgen in eigen CO2-uitstoot, CO2-kosten en duurzame mogelijkheden om die kosten zo snel mogelijk te verlagen.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant. Via Stichting MOED (partner van Midpoint Brabant) en het Klimaatplein worden de vorderingen op de voet gevolgd.

Ondernemers die zelf de Co2-voetafdruk van hun organisatie willen berekenen kunnen de (gratis) Co2 Beprijzing-tool gebruiken van Klimaatplein.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over ons duurzaamheidsprogramma?

Kijk op www.duurzaammoed.nl of neem contact op met onze programmamanager:

 

Herman Gels

Midpoint Brabant / Stichting MOED

Manager Circulaire Economie

+31(0)6 513 953 68

hgels.moed@midpointbrabant.nl

Midpoint Brabant