Skip Navigation or Skip to Content

Air Mobility Training Center in Gate2

 In opdracht van het Ministerie van Defensie heeft Gate2 medio 2015 een aantal businesscase scenario’s uitgewerkt voor de organisatie en technische inrichting van Air Mobility Training Center (AMTC). Op basis hiervan heeft de Minister van Defensie ervoor gekozen het AMTC onder te brengen op Gate2 in Rijen. Voor de bouw en inrichting van het project heeft Gate2 een bancaire financering afgesloten. In 2016 is het project turn key opgeleverd en is voor het gebruik een 10 jarige huurovereenkomst afgesloten.

Je hebt er zelf misschien wel eens in gezeten: een simulator die je doet geloven dat je écht in een vliegtuig zweeft. Bij Gate 2 staan twee vliegtuigsimulatoren, alleen zijn deze modellen een stuk geavanceerder. Hier zit namelijk het Air Mobility Training Center van de Koninklijke Luchtmacht. De twee simulatoren zijn zelfs zo geavanceerd, dat ze vlieguur vervangend zijn. “Eén uur in de simulator staat voor onze piloten gelijk aan één uur in de lucht.”

“Motor in brand? Dat train je liever niet in een echt vliegtuig.”

Zo’n drie jaar geleden verhuisde het Air Mobility Training Center (AMTC) van Hoofddorp naar Rijen. Heel logisch eigenlijk, want de twee simulatoren van defensie die daar stonden, zijn één op één toegespitst op twee militaire modellen die op vliegveld Eindhoven staan: het McDonnell Douglas KDC-10-transportvliegtuig en het C-130 Hercules-transportvliegtuig. De meeste piloten en flight engineers die voor deze vliegtuigen getraind worden, wonen in en om Eindhoven. “Voor ons is Rijen wat dat betreft een veel betere locatie”, legt eerste-luitenant, flight engineer en instructeur John van Noorloos uit. Defensie huurt het pand van Gate 2, die ook de zorg voor beheer en onderhoud uit handen neemt. We hoeven ons geen zorgen te maken, want alles wordt geregeld.Tot grote tevredenheid.”

Motor valt uit: wat nu?

Maar wat gebeurt er nu precies in zo’n training center? “We geven hier trainingen aan initiële klassen, dat zijn engineers en piloten die net de opleiding tot basisvlieger afgerond hebben. Maar er zijn ook programma’s voor collega’s die bijgespijkerd moeten worden op een bepaald onderdeel of die willen oefenen voor een specifieke missie,” legt John uit. George Verheugd, vanuit Canadian Aviation Electronics (CAE) met drie andere collega’s verantwoordelijk voor het onderhoud en up-to-date houden van de simulatoren in Rijen, vult aan: “Met deze simulatoren kun je alles wat je liever niet met een echt vliegtuig wil uitproberen in scène zetten: motoren die in brand vliegen, beschietingen vanuit de lucht of vanaf de grond. Alles is zo realistisch dat elke handeling in de simulator exact overeenkomt met een handeling in een vliegtuig. Behalve dan dat je niet écht kunt neerstorten. Ook alles wat je in de cockpit ziet, is precies hetzelfde: tot aan het kleinste knopje of hendeltje aan toe.”

Instructeurs (on)zichtbaar

Als je de simulatoren binnenstapt, lijkt het inderdaad net alsof je in een echte cockpit staat. Wat wel opvalt zijn de twee extra stoelen achterin – die zijn bestemd voor de instructeurs. “Soms zitten we met de piloot en flight engineer in de cockpit, maar we hebben ook een controlroom buiten de cockpit. Dat geeft weer een heel ander gevoel voor mensen die in training zijn: tijdens een echte vlucht ben je óók alleen op elkaar aangewezen”, zegt John. De vlucht in de simulator voelt zeer realistisch, en dat komt onder andere doordat het beeld dat piloten voor zich zien uit zeven individuele projectoren komt. George: “In de cockpit zelf hangen ook camera’s. Daarmee kun je tijdens een trainingsvlucht de gezichten van de inzittenden in beeld brengen. Naderhand bespreek je dat dan met de trainees: wat gebeurde er en hoe reageerde je daarop? Daardoor kan er nooit discussie ontstaan.”

 

Air Mobility Training Center (AMTC)

 

Elke verandering telt

Op het AMTC in Rijen werken defensie en simulatorbouwer CAE nauw met elkaar samen. Voor onderhoud, maar ook voor aanpassing van de simulatoren. George: “Als er iets verandert aan de vliegtuigen in Eindhoven dan moeten we dat hier ook meteen aanpassen. Een kleine afwijking kan in praktijk namelijk grote gevolgen hebben, dus zo’n nauwgezette aanpassing is heel belangrijk.” John vult aan: “Maar ook voor een training voorafgaand aan een missie: samen met CAE kunnen we een vliegveld of omgeving waar we naartoe gaan één op één namaken in de simulator. Zo kunnen piloten alvast in real life oefenen.”

 En misschien nog wel het belangrijkst: piloten en flight engineers moeten nu eenmaal veel vliegen om hun bevoegdheden te houden. Vlieguren maken in een echt vliegtuig is een stuk kostbaarder dan vliegen in een simulator, weet John. “Bij een simulator zit je op ongeveer 800 euro per uur, terwijl dat bij een echt vliegtuig toch al snel oploopt naar bijna het vijftienvoudige per uur. Als je weet dat iedere piloot elk jaar minimaal acht actualisatie trainingen moet doen, reken uit je winst. Je mag gerust stellen dat we niet meer zonder dit training center kunnen.”

Meer weten over AMTC?

Voor meer informatie, neem contact op met:

Pierre van Kleef

Midpoint Brabant Smart Industry

Programmamanager

+31(0)6 537 158 60

pierrevankleef@midpointbrabant.nl

Midpoint Brabant