Skip Navigation or Skip to Content

The role of 5G in the next generation of manufacturing

Datum: 11 december

Tijd: 15:30 – 18:30

Locatie: Midpoint Brabant Smart Industry – Gate2, Aeroparc Gilze-Rijen

 

Ronald Voermans, Directeur Global-E Datacenter, en Michel Smits van Ericsson delen hun visie op de mogelijkheden én ontwikkelingen van 5G.

Aansluitend vindt een paneldiscussie plaats onder leiding van Marcel Damen: 5G, wat is het en wat kun je er méér mee dan met 4G.

 

Er vindt een enorme digitalisering plaats van productie, diensten en processen. Deze ontwikkeling kan gerust stormachtig worden genoemd: er wordt wel gesproken over “de vierde industriële revolutie”. Industry 4.0 betekent dat business information, automatisering en productiesystemen door digitalisering verregaand met elkaar verbonden zijn. Tracking en configuratie van componenten en de assemblage tot eindproducten zal in toenemende mate door zelfsturende productieprocessen worden uitgevoerd. Mobiele communicatie en de uitrol van 5G bieden technieken voor de realisatie van deze nieuwe vormen van industriële productie.

5G, De vijfde generatie mobiel internet. Haalt 4G gemiddeld snelheden tot 50 Mbit per seconde; 5G haalt snelheden tot wel 1,25 Gigabyte per seconde: honderden keren sneller dus. Niet alleen is de snelheid van 5G vele malen hoger, ook de stabiliteit is beter dan 4G. Een andere mooie toevoeging van 5G is dat het bereik groter wordt.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn talloze toepassingen te bedenken die hele industrieën kunnen revolutioneren. Een groot voordeel van 5G is dat minimale vertraging optreedt wanneer een apparaat een netwerk pingt en wacht op een reactie. Dit is met name handig voor zaken waar uiterste precisie de norm is.

Noodlottige auto-ongevallen kunnen met behulp van zelfrijdende auto’s een probleem van het verleden worden. Een van de belangrijkste voorwaarden om dat voor elkaar te krijgen, is dat auto’s onderling én met hun omgeving communiceren. Net zoals bij de arts die een operatie uitvoert mag hier geen vertraging in zitten. Experts zijn van mening dat zonder 5G de zelfrijdende auto-industrie nooit volledig van de grond zal komen.

In Nederland zijn recentelijk proeven geweest met vrachtwagens. In de vrachtwagen zit een apparaat dat de vrachtwagenchauffeur een bepaalde snelheid adviseert. Wanneer de chauffeur een verkeerslicht nadert, ziet hij welke snelheid hij aan moet houden om in één keer door te kunnen rijden. Dit bespaart veel brandstof, omdat het verkeer doorloopt in plaats van telkens weer te stoppen.

Internetverbinding thuis: WiFi is old school

5G is niet alleen vele malen sneller dan 4G, ook het thuisnetwerk kan er in de verste verte niet aan tippen. Voor mobiele telefonie zijn de mogelijkheden die 5G tot op heden zouden kunnen bieden nog vrij beperkt. Uitzonderingen daargelaten, maar grote bestanden downloaden, films bekijken in HD-kwaliteit en gamen gebeurt meestal toch op een computer of gameconsole. De snelheid en stabiliteit waarmee dit in de toekomst mogelijk is, zorgt ervoor dat alles vrijwel direct plaatsvindt. Geen vertraging, geen buffering en vooral geen zorgen.

Misschien rijdt iedereen binnenkort elektrisch en rijdt de zelfrijdende auto op afroep van bestemming naar bestemming. Een auto-eigenaar kan zijn auto verhuren wanneer deze normaal gesproken stilstaat. Een ander voordeel: wellicht niet meer fysiek aanwezig zijn op vergaderingen; er wordt een hologram geprojecteerd. Tot die tijd treffen we elkaar in levende lijve bij deze Eindejaarsbijeenkomst.

 

Daarnaast hebben we fantastisch nieuws:

AEROPARC WORDT ‘FIELDLAB’ VOOR 5G-TOEPASSINGEN: ERICSSON VRAAGT 5G-TESTLICENTIE AAN! 

 

U bent van harte welkom.

Aanmelden kan via: de speciale pagina op de website van Gate2.

 

Voor meer informatie, of vragen, neem contact op met:

Pierre van Kleef

Midpoint Brabant Smart Industry

Programmamanager

+31(0)6 537 158 60

pierrevankleef@midpointbrabant.nl

Midpoint Brabant