Projecten - Smart Leisure

Dreamport Brabant, dat was enkele jaren geleden de titel van het ambitiedocument van Midpoint Brabant inzake leisure. En dromen doen we nog steeds in Midden-Brabant. Sterker nog: we maken ze waar! Via het leisureprogramma van Midpoint Brabant zetten we onverminderd in op het uitbreiden van bezoekers, bedden, bestedingen en banen. En constateren we tegelijkertijd dat leisure meer is dan de economische component van recreatie en toerisme. Het gaat eveneens om landschap en beleving en om het behouden en verbeteren van een goed leef- en werkklimaat. Logisch dus dat in 2017 de integratie van het publieke en triple helix leisureprogramma in gang werd gezet, waarin landschapsbeleving en economisch welvaren hand in hand gaan.

Kick off Leisure Ontwikkelfonds


Na bestuurlijke overeenstemming in 2016 kwam het Leisure Ontwikkelfonds (LOF) in 2017 dan echt uit de startblokken. Tijdens een speciaal hiervoor georganiseerd kick off congres. Midpoint Brabant had dit stimulatiefonds al in 2012 voor ogen; inmiddels wordt het Brabantbreed omarmd.

In dit fonds werkt onze regio samen met De Efteling, De Beekse Bergen (Libéma) en de provincie Noord-Brabant. Ook Metropoolregio Eindhoven, Regio Noordoost Brabant en Regio West-Brabant zijn nu toegetreden. Doel is om via leningen innovaties te stimuleren die de bezoekersaantallen en bestedingen in recreatie en toerisme in Brabant vergroten. Projecten die in aanmerking komen voor een lening richten zich op nieuw vrijetijdsaanbod dat aansluit bij de drie kernthema’s van Brabant: Brabantse meesters en erfgoed, Design en innovatie en Attractieparken en evenementen. Het House of Leisure heeft daarbij een actieve scoutingrol.

Festival Circolo verhuist naar Tilburg


In 2017 werd bekend dat, mede dankzij de inspanningen van Midpoint Brabant Leisure, het Festival Circolo m.i.v. 2018 naar Tilburg verhuist. De aanwezigheid van de enige circusopleiding in Nederland is natuurlijk een relevante factor. Maar ook dat Festival Circolo in Tilburg de kans krijgt om jaarlijks een programma te presenteren. Het ene jaar buiten, in het Leijpark, het andere jaar binnen, in Theaters Tilburg. De stad Tilburg biedt volgens de circusdirecteur Mark Eysink Smeets enorm veel kansen om het festival naar een nog hoger niveau te tillen.

3-daagse inspiratietour Euro Attractions Show (EAS)


In september organiseerden we de driedaagse inspiratietour Euro Attractions Show (EAS) 2017 in Berlijn. Deze tour stond in het teken van de laatste innovaties en de allernieuwste trends op het gebied van leisure. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’, wordt weleens gezegd. Dus gingen we samen met onze partners op zoek naar inspirerende voorbeelden en samenwerkingen. In het voorjaar gingen we met een bus vol ondernemers en ambtenaren op weg naar Scheveningen, om onder het motto “Een levendige pier” inspiratie op te doen van onze collega’s in het westen.

WasteWorld - infotainment themepark


Dankzij een subsidie van Midpoint Brabant (REAP) en de provincie Noord-Brabant kon in 2017 een haalbaarheidsstudie worden gestart naar het infotainment themepark WasteWorld. Als eerste park gericht op het thema circulaire economie beoogt WasteWorld meer bezoeken naar en bestedingen in regio Midden-Brabant te realiseren. Het concept is daarnaast een mooie cross-over met de circulaire economie ambities van Midden-Brabant.

Landgoed De Groene Kamer


Na jaren van voorbereiding is het tijd voor de doorontwikkeling van Landgoed De Groene Kamer: een landgoed nieuwe stijl van 30 hectare gesitueerd aan de zuidwest rand van Tilburg tussen de Bredaseweg en de Burgemeester Letschertweg, als onderdeel van Stadsbos 013. In 2018 start de bouw van De Groene Kamer. Het is de ambitie om in 2019 de eerste fase van het Landgoed te openen voor publiek. Landgoed de Groene Kamer heeft subsidie ontvangen van Midpoint Brabant en de provincie Noord-Brabant.

Workshop: Workshop 'De Tent Vol' voor Leisure ondernemers


Een druk bezochte workshop voor leisure-ondernemers, georganiseerd in februari 2017 door Vitaal Leisure Landschap, House of Leisure en VisitBrabant. Twaalf ondernemers kregen tips & tricks om toerisme te spreiden over het hele seizoen zodat ze het héle jaar de tent vol hebben, en niet alleen hoeven te profiteren van tijdelijke pieken in bezoekersaantallen. Bijvoorbeeld door in te haken op evenementen in de buurt, van iets gewoons iets bijzonders te maken (een route met een activiteit) en door je je te verplaatsen in je doelgroep. Niet alleen een nuttige workshop, maar ook een waardevolle netwerkbijeenkomst.

Nationaal leisurecongres: De kracht van duurzaam toerisme


Wat hebben 165 bezoekers, 13 sprekers, 150 schapen en 165 eucalyptusplanten met elkaar te maken? Ze waren allemaal aanwezig op het Nationaal leisurecongres! Loon op Zand organiseerde dit congres met als thema: “De kracht van duurzaam toerisme”.

Vanuit ons regionaal leisureprogramma faciliteerden we een deel van dit congres. Ook stonden we zélf op de meet & match-markt. Daar maakten we een paar mooie matches!

Streekpagina VisitBrabant


Alles over de regio, op één plek: de nieuwe streekpagina op de website van VisitBrabant is in 2017 gereed gekomen. Bezoekers zien hier in één oogopslag wat onze regio allemaal te bieden heeft. Hier móet je toch gewoon wat langer blijven plakken?

NHTV Slow Leisure-project


Voor de vijfde maal werd in samenwerking met de NHTV een Slow Leisreproject georganiseerd, waarin derdejaars studenten werden gekoppeld aan negen ondernemers uit Hart van Brabant. Het thema van editie was: hoe voeg je beleving toe aan je wandel- of fietsroute? Tijdens de slotbijeenkomst in Heusden (november) bleek het (studenten)team van Gôolse Geheimen de winnaar van de Vakjuryprijs. Zij bedachten een app waarin kinderen door verteller Rein Vos worden aangesproken. De Publieksprijs ging naar het (studenten)team van Vijverroute Stadsbos013, met het idee om tijdens je wandeling een goody bag te vullen.

Landschapspark Pauwels


De gemeenten Tilburg, Loon op Zand, de Waterschappen De Dommel en Brabantse Delta, de provincie Noord-Brabant, De Efteling, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ZLTO en Vitaal Leisure Landschap gaan samen aan de slag met het gebied tussen Tilburg Noord en Loon op Zand, en tussen Huis ter Heide en de Brand. In december presenteerden zij hun gezamenlijke ruimtelijke ontwikkelingsrichting voor dit gebied.

Bij ’s mam in de keuken


In 2018 is Brabant dé Europese Regio van de Gastronomie. In onze regio helpen wij foodondernemers op te vallen in dit gastronomische jaar met het thema: Bij ’s mam in de keuken.

Tijdens Dear Future (september) maakten we de mensen al lekker met een workshop storytelling getiteld “Ontdek je geheime ingrediënt”. Ondernemersverhalen stonden centraal want verhalen zorgen ervoor dat eten tot leven komt. Dat mensen geraakt worden en enthousiast worden over wat ze eten. De deelnemers gingen naar huis met inspirerende tips rondom hun eigen product. Vanuit het projectteam ‘Bij ’s mam in de keuken’ krijgen foodondernemers hulp bij hun initiatief om verder te komen en op te vallen. Van hulp bij tekst en marketing tot het organiseren van brainstormsessies, verbinding leggen met andere ondernemers óf praktische inzet van bijvoorbeeld studenten. Zo proberen we elk goed initiatief verder te helpen.

Programma ontwikkeling - Een gezond leisureklimaat'


In 2017 is het programma Een Gezond Leisureklimaat ontwikkeld. Dit driejarige programma legt zich van 2018 t/m 2020 toe op klimaatadaptatie in de leisuresector van onze regio. De provincie Noord-Brabant en ruim 20 andere partners uit de multi-helix- leisure-omgeving gaven eind 2017 daarvoor groen licht.

Het programma Een Gezond Leisureklimaat bereidt grote en kleine leisure-ondernemers voor op de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme hitte, droogte en hoosbuien. Landschap speelt daarin een cruciale rol. Belangrijke pijlers van het programma zijn: een bewuste leisuresector, een actieve leisuresector en leren door te doen.
Een Gezond Leisureklimaat is vanaf 2018 onderdeel van Midpoint Brabant Leisure. De kruisbestuiving tussen beide programma’s beoogt een krachtige en innovatieve ontwikkeling van zowel de leisuresector áls het landschap in de regio Hart van Brabant.

Efteling wint Diamond ThemePark Awards 2017


De Efteling werd door Nederlanders en Belgen verkozen tot ‘beste park’ in het kader van de Diamond ThemePark Awards. Daarnaast ontving het attractiepark nog drie awards: voor Beste waterattractie (De Vliegende Hollander), voor Beste dienstverlening, en de E-Award voor beste website, social media en app in Nederland en België. Ook twee Nederlandse awards voor Meest kindvriendelijke park, en Park met de beste show en entertainment gingen naar de Efteling.

Opening Symbolica bij de Efteling


Ter gelegenheid van haar 65-jarig bestaan opende De Efteling met gepaste grandeur de attractie Symbolica, het paleis van Pardoes. Recent (april 2018) ontvingen zij hiervoor in Amerika de prestigieuze Thea Award fot Outstanding Achievement. Volgens de jury is Symbolica een attractie van wereldformaat, waarin op innovatieve wijze een verhaal tot leven komt.

Het Loonsche Land


Om al die bezoekers aan onze regio te kunnen huisvesten opende De Efteling medio 2017 een nieuwe accommodatie: Het Loonsche Land. De boekingen kwamen al binnen voor de opening.

Safarilodges in De Beekse Bergen


In het zuiden van onze regio kreeg “doe eens lekker wild” een heel andere betekenis. Libéma bouwde in De Beekse Bergen aan een uniek concept waarin gasten in Safarilodges het Afrikaanse nachtgevoel kunnen ervaren en bij het ontbijt kunnen uitkijken op de savanne en giraffes.

Mooie cross-over tussen horeca en duurzaamheid


De initiatiefnemer van het GuestHouse Hotel (opening juni 2018) ging een samenwerking aan met de plaatselijke Albert Heijn om kooksessies te organiseren met producten die de houdbaarbaarheidsdatum naderden. Dat deze ondernemer, Coen Schelfhorst, op meer fronten duurzaam bezig is moge blijken uit zijn prijs voor duurzame daktuin bij de Hoos&Hitte-contest van Vitaal Leisure Landschap in 2017.

TextielMuseum in Tilburg beste museum


Het TextielMuseum in Tilburg heeft de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 gewonnen. Met iets meer dan 32.000 stemmen, de meeste stemmen ooit behaald door een winnaar, wonnen ze € 100.000. Het gewonnen bedrag wordt gebruikt om de bezoeker een totaalbeleving te bieden en de twee werelden van werkplaats en museum nog beter met elkaar te verbinden.


Projecten - Smart Logistics

Het logistieke programma van Midpoint Brabant gaat als de trein! Of, naar keuze, als een vrachtwagen of als een binnenvaartschip. Want juist die multi-modaliteit maakt Midden- Brabant zo aantrekkelijk als verbinding tussen Rotterdam, Antwerpen, het Europese en zelfs het Chinese achterland. En in (inter)nationaal opzicht een topregio voor logistiek.

Om aan die top te blijven investeren we samen in innovatie, human capital en imago. En beschouwen we onze partners graag als ambassadeurs die samen met ons het logistieke vestigingsklimaat verder willen versterken.

Regio Tilburg-Waalwijk, beste regio in E-fulfilment


Bij de Summit Logistieke Hotspots (mei) werd de regio Tilburg-Waalwijk uitgeroepen tot de nummer 1 E-fulfilment hotspot van Nederland. E-fulfilment omvat de werkzaamheden die benodigd zijn bij de verwerking van goederen na een transactie via internet. De werkzaamheden kunnen bestaan uit: inslag en opslag, verzamelen, verpakken en verzenden van goederen naar de opgegeven adresgegevens. Logistiek en internetwinkels zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Met trots nam Ronald Bakker, wethouder in Waalwijk, lid van de stuurgroep logistics (Logistiek Midden-Brabant) en lid algemeen bestuur Midpoint Brabant, de prijs in ontvangst. Hij dankte dit succes grotendeels aan de intensieve samenwerking die er plaats vindt tussen overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Data Science in de Supply Chain


Het logistieke programma van Midpoint Brabant onderzoekt wat Data Science voor kansen biedt voor bedrijven en verladers in Brabant. In samenwerking met o.a. het Jheronimus Academy of Data Science (een samenwerking van TuE en TiU), provincie Noord-Brabant, de regio West-Brabant en enkele partner/pilot bedrijven. Big data biedt nieuwe kansen, niet alleen voor grote bedrijven met veel data maar juist ook voor kleine bedrijven met wellicht wat minder data. Het gaat vooral om de kwaliteit van de data.

In september werd het supply-chain big data project afgetrapt in het Huis van de Logistiek. Gevolgd door een verkenning met studenten naar de “big data behoefte” van bedrijven, de meest kansrijke big data cases en waar mogelijk een eerste data-analyse. Volgende stap is een proeftuin programma (bouwen – testen – toepassen – uitrollen) voor bedrijven in Brabant. Het eerste deel van het White Paper waarin deze kansen worden gepresenteerd is inmiddels beschikbaar.

Logistics Community Brabant


Eén van de resultaten uit de Brabantbrede verkenning naar kansen binnen de supply chain is de komst van de Logistics Community Brabant. Hierin bundelen NLDA, NHTV, TiU en TuE hun kennis en krachten, voortbouwend op bestaande netwerken zoals Midpoint Brabant, voor een periode van acht jaar. Het doel is om innovatie in de logistieke sector te stimuleren door bedrijven te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De kick off was op 26 april 2018 in Breda.

Pitch Logistics


Tijdens Pitch Logistics, een samenwerking tussen Logistiek Midden-Brabant, Rewin, Vijfsterren Logistiek, BOM en NHTV op het gebied van scouten, screenen en supporten van supply chain start-ups, krijgen zes innovatieve starters de kans om hun oplossing voor een logistiek probleem te demonstreren.

In 2017 namen de volgende bedrijven hieraan deel: Mega-Inliner, Optiply, Districts, Senseanywhere, Shypple en Collect&Go. Deze start-ups zijn ondersteund door middel van expertise, inbreng en/of financiering. Het supply-chain werkveld krijgt er ook wat voor terug: een kijkje in innovatieve ontwikkelingen en interessante investeringsmogelijkheden. Pitch Logistics heeft op deze manier inmiddels een netwerk van 70 supply chain start-ups opgebouwd.

Tiende editie Dag van de Logistiek


Tijdens de Dag van de Logistiek laten zo’n tachtig bedrijven het reilen en zeilen van de logistieke sector zien. Het evenement geeft inzicht in wat er allemaal komt kijken bij een logistiek proces. Op 10 juni dit jaar, wordt alweer de elfde editie georganiseerd. Naar verwachting komen er circa tienduizend bezoekers. Doel is met name om jongeren en zij-instromers te bereiken. Wat 2017 betreft, met resultaat. Vanuit het onderwijs komt het signaal dat het aantal aanmeldingen voor logistiekopleidingen de afgelopen vijf jaar is gestegen.

Ook binnen de organisatie wordt vernieuwing gezocht: een groep Young Professionals, verbonden aan het logistieke programma van Midpoint Brabant, neemt volgend jaar het stokje over; met coaching van de oude rotten in het vak, Phaff en Van Geel.

Logistiek Werkt: masterclasses & banenmarkt


De logistieke sector groeit en de arbeidsmarkt is krap. Voldoende en goed opgeleid personeel is hard nodig voor continuïteit en uitbreiding. De ene logistieke werkgever slaagt er beter in dan de ander om nieuwe medewerkers te vinden en te behouden. Midpoint Brabant zette zich ook in 2017 in om deze kennis met elkaar te delen en de aantrekkingskracht als werkgevers te vergroten. In november 2017 kwam een aantal werkgevers in masterclasses vertellen hoe zij het aanpakken. Aansluitend was er een banenmarkt voor een persoonlijke kennismaking met kandidaten die op zoek zijn naar (ander) werk en geïnteresseerd zijn in transport en logistiek.

Kennissessies


In maart 2017 werd in het Huis van de Logistiek een kennissessie georganiseerd met het thema “Werken in de logistiek; leren om te innoveren”. Tijdens de bijeenkomst, bezocht door zestig afgevaardigden van bedrijven, het onderwijs en ambassadeurs, stonden de ontwikkelingen in de logistiek in relatie tot de arbeidsmarkt en de noodzaak om samen te werken centraal.

Conclusie: in de logistiek moeten we tweebenig worden: efficiëntie en innovatie. De sector vraagt van ons om allebei goed te doen.
In juni 2017 organiseerden we i.s.m. De Voort Advocaten en Bureau Cicero de kennissessie ‘Ketenaansprakelijkheid in de logistiek’. Een bijeenkomst over de risico’s voor ondernemingen in de logistiek bij de inzet van opdrachtnemers, zoals ondervervoerders en ZZP’ers, en de manier waarop deze risico’s beheerst kunnen worden.

Treinverbinding Chengdu – Tilburg – Rotterdam officieel geopend


In september 2017 werd de treinverbinding Chengdu – Tilburg – Rotterdam officieel geopend op Railport Brabant in Tilburg. Met deze verbinding heeft Midden-Brabant als enige in Nederland een plekje bemachtigd aan de nieuwe Chinese zijderoute. Deze route is onderdeel van de mondiale logistieke strategie van de Chinezen, bekend onder de naam ‘One Belt, One Road’ (een gordel, een weg). China investeert miljarden in deze westelijke verbinding over land.

Getahead in Europe, Midden-Brabant bekend en populair in China


Get Ahead in Europe, een samenwerking tussen Logistiek Midden-Brabant en Port of Rotterdam, biedt bedrijven de middelen om zichzelf nationaal en internationaal nog sterker op de kaart te zetten. In dit kader sloten twee afgevaardigden uit Tilburg en Waalwijk namens onze regio aan bij een reis naar drie grote steden in China: Guangzhou, Shenzhen en Hongkong. Met de constatering dat de Chinezen al goed op de hoogte waren: ‘Bedrijven zijn letterlijk op zoek naar de stad Tilburg in Nederland.’

De inzet van de reis was het verkennen van mogelijkheden voor samenwerkingen vanuit China met de (potentiële) bedrijven in Midden-Brabant. M.n. de rechtstreekse treinverbinding van China naar Nederland bleek daarbij ontzettend interessant. GVT Group of Logistics is verantwoordelijk voor deze verbinding en was tevens aanwezig op de reis.

Nieuwkomer: Koreaans bedrijf Pantos Logistics


In 2017 werd bekend dat het Zuid-Koreaanse Pantos Logistics de eerste gebruiker wordt van het laatste grote logistieke terrein op Vossenberg-West 2. Het gaat daarbij om een hal van 28.000 vierkante meter. Het complex moet halverwege 2018 af zijn. Pantos is een wereldspeler op het gebied van logistieke dienstverlening. Het heeft in Nederland al vestigingen in onder meer Rotterdam, Breda en Oosterhout.

Imago onderzoek in het logistieke werkveld


Vanuit de imagotafel is in 2017 een imago-onderzoek geïnitieerd onder medewerkers die werkzaam zijn binnen het logistieke werkveld. Hoe kijken onze medewerkers zelf naar de branche? Wat zijn in hun ogen de unieke kenmerken? Hoe zien zij het toekomstperspectief en doorgroeimogelijkheden? Is er een rode lijn? Welke USP’s kunnen we beter uitnutten naar buiten?

Met de resultaten van dit onderzoek willen wij inzicht krijgen in het imago van het logistieke werkveld en bekijken hoe we dit kunnen gebruiken in de promotie van de sector naar de (potentiële) arbeidsmarkt. Dit onderzoek zal in 2018 worden uitgevoerd.

Talentontwikkeling - cursus 'De Praktijkcoach'


Vanuit de imagotafel is in 2017 een imago-onderzoek geïnitieerd onder medewerkers die werkzaam zijn binnen het logistieke werkveld. Hoe kijken onze medewerkers zelf naar de branche? Wat zijn in hun ogen de unieke kenmerken? Hoe zien zij het toekomstperspectief en doorgroeimogelijkheden? Is er een rode lijn? Welke USP’s kunnen we beter uitnutten naar buiten?

Met de resultaten van dit onderzoek willen wij inzicht krijgen in het imago van het logistieke werkveld en bekijken hoe we dit kunnen gebruiken in de promotie van de sector naar de (potentiële) arbeidsmarkt. Dit onderzoek zal in 2018 worden uitgevoerd.

Toekomstig Techniek Talent


Zeven werelden, 2300 deelnemers en tientallen stands: woensdag 11 oktober 2017 was het weer tijd voor Toekomstig Techniek Talent 2017 in de Koepelhal in Tilburg. Het evenement liet scholieren van de richtingen vmbo-t, havo en vwo op een actieve manier kennis maken met de wetenschap, techniek en logistiek. De logistieke wereld werd ingevuld door LMB, partners en young potentials. Ditmaal kwam met name de ‘doe’ factor aan bod: scholieren gingen o.a. aan de slag met een heftruck, pallets, een pompwagen en een 20 foot container.

Meer informatie?

Pierre van Kleef


Midpoint Brabant Smart Industry

Programmamanager


+31(0)6 537 158 60

pierrevankleef@midpointbrabant.nl

Projecten - Smart Industry

Ons Smart Industry programma wordt gedreven door de ontwikkelingen in IoT – Internet of Things. Hoe kunnen we door het verbinden van onze multi-helix-partners en het realiseren van cross-overs innovaties stimuleren en projecten opwerken waarmee de mogelijkheden van digitalisering ten gunste komen van de economie. En de talenten van de toekomst via passende opleidingsfaciliteiten daarvoor klaarstomen.

Ons programma richt zich daarbij op de moderne maakindustrie, simulatoren en Virtual en Augmented Reality (VR/AR).

Onderstaande projecten zijn slechts een kleine selectie. Wilt u meer weten over de slimme maakindustrie in onze regio?
Ervaar het op http://gate2.nl/.

Nieuwe samenwerking Cool Industries-Pathema en Ericsson


Samen willen ze bewijzen dat de duurzame waterbehandeling installaties van Pathema in combinatie met gesloten koeltorens en verdampingscondensors van Cool Industries de nieuwe standaard kan zijn voor de industrie. Ericsson gaat de data die de koeltoren en waterbehandeling genereert in de Cloud verzamelen, visualiseren en analyseren. Door te meten, analyseren en acteren ontstaat een Condition Based Maintenance systeem. Met deze innovatieve techniek ontstaan nieuwe businessmodellen die de bedrijfszekerheid, energie efficiëntie en duurzaamheid van deze installaties in de industrie gaat verbeteren.

Deze innovatie is tot stand gekomen door mede financiering van Gate2, Midpoint Brabant en de gemeente Tilburg.

CAMPIONE Congres 'Smart Society is de toekomst'


Fieldlab CAMPIONE (Condition-Based Maintenance for the Proces Industry – Open Network Environment) is opgericht om het onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar maken, waardoor de productiviteit, beschikbaarheid en veiligheid van productiemiddelen significant verbeteren, tegen lagere kosten. Na de opening eind 2016 trok deze testomgeving in 2017 veel belangstelling. Zo was er een workshop over de toepassing van VR en AR in het fieldlab, en een workshop getiteld ‘Hoe veilig is gedeelde data bij het Fieldlab CAMPIONE eigenlijk?’. In september was CAMPIONE gastheer van het congres ‘Smart Society is de toekomst’, met interessante presentaties en leerzame workshops, waaraan 66 mensen deelnamen.

Uitbreiding Air Mobility Training Center


Voor het trainen van luchtmachtpiloten voor de KDC10 en C130 bestaat sinds 2016 op Gate2 het Air Mobility Training Center (AMTC). De simulatoren in Rijen zijn van het zogenoemde D-type, de hoogste klasse, waarin een crew ‘vlieguur vervangend’ kan trainen. Simulatoren zijn efficiënter, goedkoper en verminderen de overlast. Het succes is nu al tastbaar want in 2017 werd bekend, dat de Koninklijke Luchtmacht het AMTC met een derde simulator wil uitbreiden. Weer een mooie stap op weg naar een internationaal simulatorencentrum. Verder is in 2017 de verkenning (business case) gestart naar uitbreiding van het trainingscentrum met een Chinook helikopter simulator.

Symposium European Defence Agency


In november organiseerde de EDA (European Defence Agency) met Gate2 een symposium over helikoptersimulatie en tactieken. Maar liefst 48 specialisten op het gebied van militaire helikopteroperaties uit 12 verschillende Europese landen kwamen hiervoor samen. Tijdens missies opereert de luchtmacht vaak nauw samen met internationale eenheden. Mede om die reden trainen helikopterbemanningen regelmatig in internationaal verband. Ook op het gebied van kennisuitwisseling is die samenwerking zeer belangrijk. Tijdens het symposium hebben op Gate2 gevestigde bedrijven simulatie toepassingen gepresenteerd.

VIBE: Uniek Avatarsproject in de startblokken


VIBE staat voor Virtual Humans in the Brabant Economy en verkent de mogelijkheden om trainingen te laten verzorgen met een zo levensecht mogelijke virtuele mens: een avatar. Dit is uniek omdat er twee dingen in samenvallen: de fundamentele wetenschappelijke vraag hoe dicht je met nieuwe technologie een mens kunt benaderen en de vraag hoe je die virtuele mens ten dienste kan laten zijn aan de samenleving. Tilburg University (Max Louwerse) ontwikkelt deze virtuele trainers samen met 13 partners. In eerste instantie gericht op toepassingen voor de zorg maar met latere uitwerking richting de sectoren maintenance en luchtvaart. Midpoint Brabant neemt deel in de projectontwikkeling. In 2017 werd bekend dat dit unieke avatarproject in 2018 van start gaat in drie ziekenhuizen in Breda, Veldhoven en Haarlem.

Talentontwikkeling


Het in een stroomversnelling brengen van ideeën gaat hand in hand met het ontwikkelen van talent. We leiden op, trainen de nieuwe generatie, onderzoeken nieuwe kansen en werken samen met mensen en organisaties die elkaar versterken.

Zo werkten we in 2017 samen met Avans Hogeschool en ROC Tilburg aan de bouw van een hybride fieldlab, waarin drie projectteams aan de slag gingen met het ontwerpen en bouwen van een installatie, automatisering van de installatie, en de ontwikkeling en realisatie van een hybride (of virtual) Fieldlab & Industrie 4.0. Tevens namen studenten van ROC Tilburg deel aan cursussen in het Niet Destructief Onderzoekslab (ingericht op Gate2). En begeleidden we een groep 5 VWO studenten van het Jeroen Bosch College bij een technasiumproject over vliegtuigbouw.
Verder werkten we samen met onze onderwijspartners aan het nader definiëren van het onderwijsprofiel van Gate2.

Met de ambitie om een internationaal erkende en herkende hotspot te worden met praktijkgericht excellent onderwijs met doorlopende leerlijnen en een optimale aansluiting met het bedrijfsleven.

Meer informatie?

Pierre van Kleef


Midpoint Brabant Smart Industry

Programmamanager


+31(0)6 537 158 60

pierrevankleef@midpointbrabant.nl

Smart Leisure

Midden-Brabant groeit uit tot dé Smart Leisure regio van Noordwest-Europa voor de ‘family/short break’-vakantie. Dit betekent: een concurrerende en duurzame leisure omgeving met veel toegevoegde waarde voor de ‘vakantie tussendoor’. Nu al trekt de regio met topattracties zoals De Efteling in Loon op Zand, de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, de podia, musea en evenementen in Tilburg en de recreatievoorzieningen en natuurgebieden in onder meer Oisterwijk, Goirle en Dongen meer dan 10 miljoen dagrecreanten per jaar.

Midpoint Brabant Smart Leisure mikt op meerdaags verblijfstoerisme van internationale allure, met een onderscheidend recreatieaanbod. We streven naar een forse toename van het aantal banen in de sector en een verdubbeling van het aantal meerdaagse bezoekers, de bestedingen en als gevolg hiervan ook het aantal bedden. Economische groei gaat hand in hand met duurzame groei van leefomgeving en milieu. Midden-Brabant is aantrekkelijk vanwege haar landschap met natuur en water. Samen zorgen we voor een verdere versterking van het gezonde leef- en leisureklimaat.

Via een investeringsfonds en innovatiefonds geven we ondernemers met een goed en onderscheidend leisure plan in Brabant extra impulsen. Vanuit het House of Leisure in Oisterwijk, helpt Midpoint Brabant Smart Leisure mee aan nieuwe, duurzame initiatieven en bevorderen we de vestiging van nieuwe organisaties in onze regio.

Het House of Leisure is ook de plek waar bedrijven uit diverse sectoren synergie creëren door nauw met elkaar samen te werken. We geven ondernemersadvies en organiseren pressure cookers, gastcolleges, seminars en inspiratietours. En we helpen ondernemers bij het realiseren van hun plannen.

Meer weten? kijk op: http://www.houseofleisure.eu


Smart Services

Smart Services zijn slimme product- en service-innovaties die tot stand komen met data, kunstmatige intelligentie en internet- en communicatietechnologieën. Ze brengen de fysieke en digitale wereld samen.

Onze economie wordt steeds meer ICT-gedreven. De hoeveelheid data die we dagelijks verwerken is enorm. Dit biedt kansen aan bedrijven die zich met data willen onderscheiden en hun ondernemingsmodel daarop inrichten. Midpoint Brabant zet sterk in op Smart Services om er voor te zorgen dat de regio Midden-Brabant een veerkrachtige mkb-topregio blijft.

Smart MKB programma

Om MKB-ondernemingen in Midden-Brabant meer datadriven te maken is Midpoint Brabant gestart met het initiatief Smart MKB. Samen met diverse partners, onderwijsinstellingen, ICT-bedrijven en coaches ondersteunen we ondernemingen bij een datagedreven manier van werken. We informeren en inspireren, zorgen voor kennis en opleiding, én helpen om concreet in actie te komen. Met als doel: meer business succes!

Om bedrijven kennis te laten maken met dataficering, werken we samen met diverse gespecialiseerde organisaties. Als je er echt mee aan de gang wilt, begeleidt Midpoint Brabant jouw onderneming hierin, samen met een digicoach, studenten en experts. We bekijken wat je nodig hebt en waar je gebruik van wilt maken. Een datakansenscan geeft je inzicht in hoe jouw bedrijf ervoor staat in digitalisering en dataficatie. Deze mondt uit in een data-actieplan met businesscase en routeplan. Daar ga je daadwerkelijk mee aan de slag! Wil je nog verder groeien? Ook dat kan. Met ondersteuning van het Smart MKB cloudplatform en technologische geavanceerde diensten ga je dan structureel bouwen aan én profiteren van data.

Om digitalisering en dataficatie goed door te voeren, helpen we jouw medewerkers de juiste zakelijke en technische competenties te ontwikkelen. In samenwerking met onderwijs- en opleidingsorganisaties bieden we opleidingen, lezingen, workshops, seminars en masterclasses aan. Goed afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf.

Smart Services als sector

Smart Services zijn niet alleen diensten, maar vormen ook een sector. In Midden-Brabant schieten de digitale bedrijven en startups als paddenstoelen uit de grond. Diverse organisaties hebben zich verenigd in een Digital Hub. Samen willen zij zich ontwikkelen tot een frontrunner in digitale dienstverlening. Met de Tilburgse Spoorzone als epicentrum van vernieuwing, zoals met MindLabs, Plan-T, Start-up Kitchen, LocHal, Station88, Midpoint Brabant en vele andere partijen.

De Smart Services sector wordt stevig gevoed door het onderwijs. Midden-Brabant kent de unieke luxe van maar liefst één universiteit, twee hbo’s en drie mbo’s. Zij spelen een belangrijke rol bij het verder ontwikkelen van de kennisintensieve digitale sector in de regio.

In het Smart Services programma van Midpoint Brabant krijgen de speerpuntsectoren Smart Industry, Smart Logistics en Smart Leisure speciale aandacht. In deze branches behoort Midden-Brabant tot de landelijke top.


Smart Logistics

Midden-Brabant is een logistieke topregio in Europa, multimodaal bereikbaar via weg, water, spoor en lucht. De cijfers spreken voor zich: 650 logistieke bedrijven, 30.600 directe en indirecte werknemers, een omzet van € 2,1 miljard en maar liefst 160 miljoen consumenten binnen een straal van 500 kilometer. De regio is al jaren een van dé logistieke hotspots van Nederland. In Midden-Brabant maakt de sector 14% uit van de werkgelegenheid, met name in goederenvervoer, personenvervoer, logistieke dienstverlening en haven, en op- en overslag. Niet voor niets hebben toonaangevende bedrijven als Coca Cola, Rhenus Logistics, XPO, Coolblue en Bol.com zich hier gevestigd.

Midpoint Brabant Smart Logistics richt zich op het creëren van een optimaal vestigingsklimaat voor bedrijven in (of gelieerd aan) de supply-chain en het ontwikkelen van een aantrekkelijk logistiek arbeidsklimaat in de regio. Met initiatieven op het gebied van arbeidsmarkt, innovatie, infrastructuur en duurzaamheid. Zo dragen we bij aan een duurzame economische en maatschappelijke groei in Midden-Brabant. Vanzelfsprekend doen we dat samen met andere logistieke topregio’s, zoals West-Brabant, op de logistieke as Rotterdam-Venlo.

Midpoint Brabant Smart Logistics geeft talent een kans, in nauwe samenwerking met ondernemingen, overheden en onderwijs. Onze regionale MBO, HBO en universitaire opleidingen zorgen voor een vloeiende in- en uitstroom. We creëren leer- en werkplekken en organiseren toekomstgerichte opleidingen.

Samen met onze partners ontwikkelen we vernieuwende logistieke concepten met slimme (datagedreven) technologieën en investeren we in startups en new business. Samen maken we de sector zo toekomstbestendiger.

De grootste concentratie bedrijvigheid vinden we op bedrijventerreinen in Waalwijk en Tilburg. Het House of Smart Logistics is onze centrale ontmoetings- en creatieplek. Met een uitgebreid netwerk van ambassadeurs uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs, organiseren we ook volop. Voorbeelden zijn kennissessies en de Dag van Logistiek.

Meer weten? Neem contact op met onze programmamanager of kijk op www.midpointbrabant.nl/smartlogistics.


Smart Industry

De wereld digitaliseert in rap tempo. Internet of Things, snelle veranderingen in de supply chain, simulatiemodellen en nieuwe productietechnologen bieden veel kansen voor innovaties in de maakindustrie. Midpoint Brabant vertaalt deze naar concrete projecten waarmee kennisinstellingen en bedrijven zichzelf verder versterken.

‘Maken’ zit in het bloed van Midden-Brabanders. De regio is, als onderdeel van de bredere Brainport-regio, voorloper in Smart Industry. Niet voor niets zijn toonaangevende grote bedrijven als Ericsson, Tesla, Bosch Transmission Technology, FujiFilm en talloze hoog innovatieve MKB-bedrijven gevestigd in de regio. Met en voor de sector werken we aan een programma over de volle breedte van slimme, flexibele en duurzame onderhouds- en productietechnologieën.

Piloot trainingen, world class maintenance, composieten, big data, Internet of Things, 3D printing, sensor technologie, adaptive robots, augmented & virtual reality, interactieve avatars… Midpoint Brabant investeert er volop in. Vanuit Gate2 in Gilze en Rijen, Metal Valley in Heusden, Tilburg University, Tradepark 58 en de Spoorzone in Tilburg en vele andere spots in onze regio.

Ideeën van de grond tillen en in een stroomversnelling brengen. Daar gaat het om bij Midpoint Brabant. Dit gaat hand in hand met het ontwikkelen van talent. We leiden op, trainen de nieuwe generatie, onderzoeken nieuwe kansen en, het allerbelangrijkste, werken samen met mensen en organisaties die elkaar versterken. Niet alleen voor grote organisaties, maar juist ook voor het MKB. En we vliegen de hele wereld over, virtueel met onze state-of-the art simulaties en ook letterlijk… om nieuwe kansen te verkennen.

Meer weten over de slimme maakindustrie in onze regio?
Ervaar het op www.gate2.nl