In de eerste aflevering van een serie podcasts van ROC Tilburg geeft Midpoint Brabant directeur Bas Kapitein zijn visie op het onderwijs van de toekomst. Hij ziet een sterke ontwikkeling naar hybride leeromgevingen waarbij de grenzen tussen onderwijs en bedrijfsleven vervagen. Met Tilburg als dé onderwijsstad (universiteit, 2 hbo’s, 3 mbo’s) kan Midden-Brabant de regio worden waar de rest van Nederland naar komt kijken.

Studenten, docenten, overheden en ondernemingen moeten samen de verantwoordelijkheid nemen om al het talent in de regio optimaal te benutten. Midden-Brabant is een ondernemende regio met veel ruimte om te experimenteren. Van belang is daarom om te werken aan een permanente leercultuur door talent een plek te geven in het bedrijfsleven en andersom, voor werknemers ruimte te creëren om zich te blijven ontwikkelen.

In het klaslokaal van de toekomst gaan theorie en praktijk hand in hand en vloeien leren en experimenteren in elkaar over. De docent van de toekomst staat midden in de maatschappij en combineert zijn baan vaker met werken in het bedrijfsleven. Digitale technologieën zijn geen doel op zich, maar zullen er op gericht zijn om zoveel mogelijk uit het individueel talent van mensen te halen. Zonder vakopleidingen staat de maatschappij stil. Daarnaast ziet Bas een verschuiving in het onderwijs naar een centrale rol voor de grote maatschappelijke uitdagingen. De jonge generatie is zich al intrinsiek van bewust en kan een voorbeeld zijn voor ouderen.

In de podcast doen podcastmaker Ankie van Steen en tafelheer Ferry Zandvliet (overlevende van de Bataclan-aanslag) een voor- en nabeschouwing op dit onderwerp.

Beluister via Spotify de aflevering met Bas Kapitein. Of klik hier om op de website van het ROC Tilburg alle podcasts te beluisteren.