Skip Navigation or Skip to Content

Regeling Economie & Innovatie geeft impuls aan 8 bedrijven uit Midden-Brabant

In 2020 zijn acht ondernemingen uit Midden-Brabant uitverkoren voor de Regeling Economie & Innovatie van de Provincie Noord-Brabant. Midpoint Brabant voert deze uit voor Midden-Brabant. De regeling gaat over het ondersteunen van vernieuwende samenwerkingsprojecten in hun startfase en draagt bij aan de economische ontwikkeling van het regionale mkb. De totale projectwaarde van deze ronde bedraagt circa 800.000 euro.

Marijn van Zanten is adviseur Subsidieregeling Economie en Innovatie Midpoint Brabant. Hij licht toe: “We stimuleren projecten die bijdragen aan het innovatieve gehalte van de regio. Projecten met potentie en met een aantoonbaar blijvend effect. Midden-Brabant richt zich op smart industry, logistiek, leisure, smart services, circulaire economie, energietransitie en arbeidsmarkt. De projecten bevinden zich regelmatig op het snijpunt van meerdere sectoren, met thema’s als duurzaamheid en dataficatie. Om deze reden zijn er naast het mkb vaak kennisinstellingen en netwerkpartijen bij betrokken. De regeling is een aanjager voor nieuwe business.”

De acht projecten die bij de Regeling Economie & Innovatie in 2020 zijn gegund:

  • Vakantiepark Aylien: Aylien moet een vakantiepark worden voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking en hun mantelzorgers. Naar de ontwikkeling wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door Stichting Aylien, Stichting Prisma, Van der Ven Bouw en Ontwikkeling, BBOM van Leeuwen, Severinus Stichting en Stichting ORO.
  • Cyber Physical Factory 4.0: Om het innovatie-ecosysteem in Midden- en West-Brabant te versterken werken Midpoint Brabant, Gate2, Avans Hogeschool, Onderwijsgroep Tilburg en Curio aan een Cyber Physical Factory. In de Smart Industry hub Gate2 in gemeente Gilze en Rijen komt binnenkort een machine-/assemblagelijn die gebruik maakt van de nieuwste Smart Industry technologieën, standaarden en methoden. De proeftuin is een praktijkomgeving voor studenten van ROC Tilburg, ROC West Brabant en Avans om hun kennis te kunnen toepassen. Ook medewerkers van ondernemingen kunnen hier praktijktrainingen volgen.
  • Opleiding transportplanner: Speciaal voor zij-instromers ontwikkelen Boostlogix en Transportopleider een opleiding tot transportplanner op drie niveaus. Zij spelen hiermee in op de grote vraag naar gekwalificeerde transportplanners. Door de focus op zij-instromers boren zij een nieuwe groep aan.
  • Aratos HAPS Center: Aratos HAPS BV, Kylla BV, Avans Hogeschool, Aratos Systems BV werken aan de ontwikkeling van een HAPS Center: een high tech platform om met HAPS-technologie dataverzameling vanuit de stratosfeer mogelijk te maken. In een ecosysteem met bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen wordt de basis gelegd voor een eerste HAPS-vlucht met bijbehorende service. Een gezamenlijk missie dus. Met de data zijn vervolgens allerlei toepassingen te realiseren.
  • Reshore Sampling Sustainable Socks: In de textielsector is men afhankelijk geworden van de maakindustrie elders in de wereld. Zo is het ook met textiel sampling. Om dit voortraject van het maken van monsters voor sokken efficiënter te maken is het doel van dit project om dit dicht bij huis uit te voeren. Het bespaart tijd en geld, en is beter voor het milieu. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte productie met een veel kleinere CO2 footprint. In dit project werken Sock Source en ThoughtLine Europe samen. Inmiddels is het project onder de naam Vodde van start gegaan, met een productiefaciliteit in het Drögepand in Tilburg, pal naast het Textielmuseum.
  • Academie voor duurzame (af)bouw (Avodubo): Vivari, FFH Beheer en Kera-Eco werken samen om professionals in de bouw kennis te laten maken en te leren werken met duurzame bouwmaterialen. Dit gaat de Avodubo doen door praktijkgerichte cursussen en opleidingen op LBO- en MBO-niveau samen te stellen, te organiseren en te faciliteren. Dat doet ze samen met ontwikkelaars en fabrikanten van duurzame bouwmaterialen, (beroeps)onderwijs en andere stakeholders, zoals opdrachtgevers in de bouw.
  • Voedspoor: Stichting Voedspoor, Helicon, Academy for Sustainable Development, De Rooi Pannen, Godding & co, Omroep Tilburg en 013FOOD werken samen om de voedselketen te verduurzamen. Ze willen hiermee een bijdrage leveren aan de binnenstedelijke circulaire economie en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het project betreft onderzoek naar eetgewoonten en voorkeuren. Dit wordt onder meer gedaan met “Smaaktafels”. Dit zijn tafelgesprekken met een brede vertegenwoordiging van bewoners uit Tilburg over hun eetgewoonten en voorkeuren. Het uiteindelijke doel is de duurzame organisatie van een keten van zogenaamde Urban Food Hubs: fysieke omgevingen in de stad, met Food als centraal en verbindend thema.
  • LASER: Rege Group en InQuis  werken in dit project samen aan de ontwikkeling van camera gestuurde laserapparatuur en laspuntherkenningssoftware. Hierdoor wordt het mogelijk om op industriële schaal herbruikbare cellen uit oude fietsaccu’s een hoogwaardige duurzame herbestemming te geven.

Meer weten?

Voor meer informatie over de Regeling Economie & Innovatie kun je contact opnemen met Midpoint Brabant subsidie-adviseur Marijn van Zanten, marijnvanzanten@midpointbrabant.nl, (06) 27825785.

 

Midpoint Brabant