Het logistieke programma van Midpoint Brabant gaat als de trein! Of, naar keuze, als een vrachtwagen of als een binnenvaartschip. Want juist die multi-modaliteit maakt Midden- Brabant zo aantrekkelijk als verbinding tussen Rotterdam, Antwerpen, het Europese en zelfs het Chinese achterland. En in (inter)nationaal opzicht een topregio voor logistiek.

Om aan die top te blijven investeren we samen in innovatie, human capital en imago. En beschouwen we onze partners graag als ambassadeurs die samen met ons het logistieke vestigingsklimaat verder willen versterken.

Regio Tilburg-Waalwijk, beste regio in E-fulfilment


Bij de Summit Logistieke Hotspots (mei) werd de regio Tilburg-Waalwijk uitgeroepen tot de nummer 1 E-fulfilment hotspot van Nederland. E-fulfilment omvat de werkzaamheden die benodigd zijn bij de verwerking van goederen na een transactie via internet. De werkzaamheden kunnen bestaan uit: inslag en opslag, verzamelen, verpakken en verzenden van goederen naar de opgegeven adresgegevens. Logistiek en internetwinkels zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Met trots nam Ronald Bakker, wethouder in Waalwijk, lid van de stuurgroep logistics (Logistiek Midden-Brabant) en lid algemeen bestuur Midpoint Brabant, de prijs in ontvangst. Hij dankte dit succes grotendeels aan de intensieve samenwerking die er plaats vindt tussen overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen.

Data Science in de Supply Chain


Het logistieke programma van Midpoint Brabant onderzoekt wat Data Science voor kansen biedt voor bedrijven en verladers in Brabant. In samenwerking met o.a. het Jheronimus Academy of Data Science (een samenwerking van TuE en TiU), provincie Noord-Brabant, de regio West-Brabant en enkele partner/pilot bedrijven. Big data biedt nieuwe kansen, niet alleen voor grote bedrijven met veel data maar juist ook voor kleine bedrijven met wellicht wat minder data. Het gaat vooral om de kwaliteit van de data.

In september werd het supply-chain big data project afgetrapt in het Huis van de Logistiek. Gevolgd door een verkenning met studenten naar de “big data behoefte” van bedrijven, de meest kansrijke big data cases en waar mogelijk een eerste data-analyse. Volgende stap is een proeftuin programma (bouwen – testen – toepassen – uitrollen) voor bedrijven in Brabant. Het eerste deel van het White Paper waarin deze kansen worden gepresenteerd is inmiddels beschikbaar.

Logistics Community Brabant


Eén van de resultaten uit de Brabantbrede verkenning naar kansen binnen de supply chain is de komst van de Logistics Community Brabant. Hierin bundelen NLDA, NHTV, TiU en TuE hun kennis en krachten, voortbouwend op bestaande netwerken zoals Midpoint Brabant, voor een periode van acht jaar. Het doel is om innovatie in de logistieke sector te stimuleren door bedrijven te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De kick off was op 26 april 2018 in Breda.

Pitch Logistics


Tijdens Pitch Logistics, een samenwerking tussen Logistiek Midden-Brabant, Rewin, Vijfsterren Logistiek, BOM en NHTV op het gebied van scouten, screenen en supporten van supply chain start-ups, krijgen zes innovatieve starters de kans om hun oplossing voor een logistiek probleem te demonstreren.

In 2017 namen de volgende bedrijven hieraan deel: Mega-Inliner, Optiply, Districts, Senseanywhere, Shypple en Collect&Go. Deze start-ups zijn ondersteund door middel van expertise, inbreng en/of financiering. Het supply-chain werkveld krijgt er ook wat voor terug: een kijkje in innovatieve ontwikkelingen en interessante investeringsmogelijkheden. Pitch Logistics heeft op deze manier inmiddels een netwerk van 70 supply chain start-ups opgebouwd.

Tiende editie Dag van de Logistiek


Tijdens de Dag van de Logistiek laten zo’n tachtig bedrijven het reilen en zeilen van de logistieke sector zien. Het evenement geeft inzicht in wat er allemaal komt kijken bij een logistiek proces. Op 10 juni dit jaar, wordt alweer de elfde editie georganiseerd. Naar verwachting komen er circa tienduizend bezoekers. Doel is met name om jongeren en zij-instromers te bereiken. Wat 2017 betreft, met resultaat. Vanuit het onderwijs komt het signaal dat het aantal aanmeldingen voor logistiekopleidingen de afgelopen vijf jaar is gestegen.

Ook binnen de organisatie wordt vernieuwing gezocht: een groep Young Professionals, verbonden aan het logistieke programma van Midpoint Brabant, neemt volgend jaar het stokje over; met coaching van de oude rotten in het vak, Phaff en Van Geel.

Logistiek Werkt: masterclasses & banenmarkt


De logistieke sector groeit en de arbeidsmarkt is krap. Voldoende en goed opgeleid personeel is hard nodig voor continuïteit en uitbreiding. De ene logistieke werkgever slaagt er beter in dan de ander om nieuwe medewerkers te vinden en te behouden. Midpoint Brabant zette zich ook in 2017 in om deze kennis met elkaar te delen en de aantrekkingskracht als werkgevers te vergroten. In november 2017 kwam een aantal werkgevers in masterclasses vertellen hoe zij het aanpakken. Aansluitend was er een banenmarkt voor een persoonlijke kennismaking met kandidaten die op zoek zijn naar (ander) werk en geïnteresseerd zijn in transport en logistiek.

Kennissessies


In maart 2017 werd in het Huis van de Logistiek een kennissessie georganiseerd met het thema “Werken in de logistiek; leren om te innoveren”. Tijdens de bijeenkomst, bezocht door zestig afgevaardigden van bedrijven, het onderwijs en ambassadeurs, stonden de ontwikkelingen in de logistiek in relatie tot de arbeidsmarkt en de noodzaak om samen te werken centraal.

Conclusie: in de logistiek moeten we tweebenig worden: efficiëntie en innovatie. De sector vraagt van ons om allebei goed te doen.
In juni 2017 organiseerden we i.s.m. De Voort Advocaten en Bureau Cicero de kennissessie ‘Ketenaansprakelijkheid in de logistiek’. Een bijeenkomst over de risico’s voor ondernemingen in de logistiek bij de inzet van opdrachtnemers, zoals ondervervoerders en ZZP’ers, en de manier waarop deze risico’s beheerst kunnen worden.

Treinverbinding Chengdu – Tilburg – Rotterdam officieel geopend


In september 2017 werd de treinverbinding Chengdu – Tilburg – Rotterdam officieel geopend op Railport Brabant in Tilburg. Met deze verbinding heeft Midden-Brabant als enige in Nederland een plekje bemachtigd aan de nieuwe Chinese zijderoute. Deze route is onderdeel van de mondiale logistieke strategie van de Chinezen, bekend onder de naam ‘One Belt, One Road’ (een gordel, een weg). China investeert miljarden in deze westelijke verbinding over land.

Getahead in Europe, Midden-Brabant bekend en populair in China


Get Ahead in Europe, een samenwerking tussen Logistiek Midden-Brabant en Port of Rotterdam, biedt bedrijven de middelen om zichzelf nationaal en internationaal nog sterker op de kaart te zetten. In dit kader sloten twee afgevaardigden uit Tilburg en Waalwijk namens onze regio aan bij een reis naar drie grote steden in China: Guangzhou, Shenzhen en Hongkong. Met de constatering dat de Chinezen al goed op de hoogte waren: ‘Bedrijven zijn letterlijk op zoek naar de stad Tilburg in Nederland.’

De inzet van de reis was het verkennen van mogelijkheden voor samenwerkingen vanuit China met de (potentiële) bedrijven in Midden-Brabant. M.n. de rechtstreekse treinverbinding van China naar Nederland bleek daarbij ontzettend interessant. GVT Group of Logistics is verantwoordelijk voor deze verbinding en was tevens aanwezig op de reis.

Nieuwkomer: Koreaans bedrijf Pantos Logistics


In 2017 werd bekend dat het Zuid-Koreaanse Pantos Logistics de eerste gebruiker wordt van het laatste grote logistieke terrein op Vossenberg-West 2. Het gaat daarbij om een hal van 28.000 vierkante meter. Het complex moet halverwege 2018 af zijn. Pantos is een wereldspeler op het gebied van logistieke dienstverlening. Het heeft in Nederland al vestigingen in onder meer Rotterdam, Breda en Oosterhout.

Imago onderzoek in het logistieke werkveld


Vanuit de imagotafel is in 2017 een imago-onderzoek geïnitieerd onder medewerkers die werkzaam zijn binnen het logistieke werkveld. Hoe kijken onze medewerkers zelf naar de branche? Wat zijn in hun ogen de unieke kenmerken? Hoe zien zij het toekomstperspectief en doorgroeimogelijkheden? Is er een rode lijn? Welke USP’s kunnen we beter uitnutten naar buiten?

Met de resultaten van dit onderzoek willen wij inzicht krijgen in het imago van het logistieke werkveld en bekijken hoe we dit kunnen gebruiken in de promotie van de sector naar de (potentiële) arbeidsmarkt. Dit onderzoek zal in 2018 worden uitgevoerd.

Talentontwikkeling - cursus 'De Praktijkcoach'


Vanuit de imagotafel is in 2017 een imago-onderzoek geïnitieerd onder medewerkers die werkzaam zijn binnen het logistieke werkveld. Hoe kijken onze medewerkers zelf naar de branche? Wat zijn in hun ogen de unieke kenmerken? Hoe zien zij het toekomstperspectief en doorgroeimogelijkheden? Is er een rode lijn? Welke USP’s kunnen we beter uitnutten naar buiten?

Met de resultaten van dit onderzoek willen wij inzicht krijgen in het imago van het logistieke werkveld en bekijken hoe we dit kunnen gebruiken in de promotie van de sector naar de (potentiële) arbeidsmarkt. Dit onderzoek zal in 2018 worden uitgevoerd.

Toekomstig Techniek Talent


Zeven werelden, 2300 deelnemers en tientallen stands: woensdag 11 oktober 2017 was het weer tijd voor Toekomstig Techniek Talent 2017 in de Koepelhal in Tilburg. Het evenement liet scholieren van de richtingen vmbo-t, havo en vwo op een actieve manier kennis maken met de wetenschap, techniek en logistiek. De logistieke wereld werd ingevuld door LMB, partners en young potentials. Ditmaal kwam met name de ‘doe’ factor aan bod: scholieren gingen o.a. aan de slag met een heftruck, pallets, een pompwagen en een 20 foot container.

Meer informatie?

Pierre van Kleef


Midpoint Brabant Smart Industry

Programmamanager


+31(0)6 537 158 60

pierrevankleef@midpointbrabant.nl