Rhenus DC ‘The Tube’ in Tilburg wint Nationale Staalprijs

Dit is een publicatie van Logistiek.nl. 

De Nationale Staalprijs is dit jaar gewonnen door het 'NewLogic III' distributiecentrum van Rhenus Logistics in Tilburg. Het opmerkelijke ellipsvormige DC, dat Heembouw ontwierp en realiseerde, won de prijs in de categorie 'Industriebouw'.

De jury van de Nationale Staalprijs is in haar eindoordeel vooral gecharmeerd van de constructie van het distributiecentrum, waarvan de bouw in 2017 startte. In het pand – ook wel The Tube genoemd – op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg is maar liefst 2,5 miljoen kilo staal verwerkt door Reijrink Staalconstructie uit Esbeek. Dat betekende dat er tijdens de bouw van dit DC 140 opleggers vol bewerkt staal vanuit Esbeek naar Tilburg zijn gebracht om het geraamte te kunnen bouwen.

Conserveren van constructiedelen
De stalen constructiedelen voor de hallen produceerde Reijrink – volledig automatisch – in eigen huis. Ook conserveerden ze de constructiedelen voor het DC dat Heembouw realiseerde in opdracht van logistiek vastgoed ontwikkelaar DokVast. Huurder van het pand – waar voornamelijk medical healtcare producten worden opgeslagen – is Rhenus Logistics.

Stalen spanten puur handwerk
De staalconstructie van het kantoor, met zijn kenmerkende cilindervormige delen, werd niet automatisch geproduceerd. De gebogen, driedimensionale stalen spanten zijn puur handwerk. De vakmensen van Reijrink brachten grotendeels met de hand de juiste maatvoering aan. Om er zeker van te zijn dat de spanten naadloos in het geheel pasten, legden ze de spanten uit op de werkvloer. De verdiepingsliggers in het kantoor en de VAS (Value Added Services)-ruimten zijn uitgevoerd in HL-liggers en HD-kolommen.

Heembouw ontwierp het pand
Drijvende kracht achter de constructie van het pand is Pelecon structural engineers. De ingenieurs van dit bedrijf waren nauw betrokken bij de ontwerpfase van The Tube die in handen was van Heembouw en DokVast. Ook gaven zij sturing aan de constructieve mogelijkheden.

Maximale vloeroverspanning
In het pand is onder meer een twee laagse mezzaninevloer toegepast met een totale diepte van 33 meter over de volledige voorbouw. Constructief gezien zocht Pelecon naar de limieten van de kolomafstanden in combinatie met de verdiepingsvloeren. Het gebouwontwerp is dan ook afgestemd op de maximale vloeroverspanning van 16,5 meter met een kanaalplaatvloer.

Luifel DC grootste uitdaging
In de andere richting van het pand zijn overspanningen van 18 meter gemaakt met geïntegreerde vloerliggers. De luifel van het pand was een van de grootste uitdagingen tijdens de bouw. Deze luifel is namelijk niet volledig vrijdragend, aan weerszijden van het gebouw is het grote overstek op twee posities afgesteund tegen de tweede verdiepingsvloer.

Breeam Outstanding DC
Voor de ontwerpfase kreeg ‘The Tube’ het hoogst haalbare Breeam ontwerpcertificaat, ‘Outstanding‘, met een score van 98.48. Het oplevercertificaat heeft een nog hogere score met 99.48 procent.