Skip Navigation or Skip to Content

Welke ondersteuning biedt Midpoint Brabant in de coronatijd?

Een half jaar geleden zag de wereld er heel anders uit. Bij het uitbreken van corona moest ook Midpoint Brabant snel schakelen. We vroegen directeur Bas Kapitein welke acties zijn organisatie heeft genomen ter ondersteuning van het bedrijfsleven in Midden-Brabant.

Bas, corona heeft iedereen in de wereld verrast. Midden-Brabant was zelfs een van de eerste brandhaarden in de wereld. Wat hebben jullie gedaan toen corona uitbrak?

We zijn onmiddellijk gestart met wekelijks overleg met de stuurgroep voorzitters van de Midpoint Brabant programma’s Smart Industry, Logistics en Leisure, VNO-NCW, Rabobank (in het kader van BMKB-C leningen voor het mkb) en de wethouders Economische Zaken van Tilburg en Waalwijk. Met een wekelijkse thermometer hielden we de vinger aan de pols. In eerste instantie om de impact van corona in beeld te brengen, al snel daarna met het vizier vooruit op concrete actie.

Met wie hebben jullie nog meer afstemming gehad?

We hebben deelgenomen aan diverse provincie brede overlegtafels. Natuurlijk met Provincie Noord-Brabant en onze collega regionale ontwikkelingsmaatschappijen BOM, Brainport, Agrifood Capital en REWIN. En over specifieke onderwerpen ook met Pact Brabant, het podium voor arbeidsmarktinnovatie, Brabant Leert voor de ontwikkeling van online cursussen en de Taskforce Leisure over het herstel van de leisure branche.

Aan welke acute maatregelen hebben jullie gewerkt?

We hebben onmiddellijk geschakeld met Station88. Dit Huis voor Ondernemerschap en Innovatie hebben we 2,5 jaar gelegen samen met gemeente Tilburg opgericht. Meteen bij het uitbreken van corona hebben we samen met de gemeente bij Station88 een regionaal crisisinformatieloket ingericht met de naam EHBO (Eerste Hulp Bij Ondernemen). Vanuit Midpoint Brabant hebben we hier diverse experts voor ingezet. Ook hebben we met Station88 korte lijnen voor het schakelen met de juiste partijen om ondernemers verder te helpen in deze moeilijke tijden. Station88 heeft de regionale en landelijke corona gerelateerde financieringsmogelijkheden in kaart gebracht met een aansprekende infographic. Via onze online kanalen hebben we uitgebreid aandacht besteed aan deze maatregelen.

Ook aan de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) bieden we vanuit Midpoint Brabant ondersteuning. Zo hebben we meegewerkt aan de totstandkoming van het Corona Rebuild Program en de Corona Overbruggings Lening (COL), waarvoor we ook een business developer hebben geleverd. Verder is een van onze financieel adviseurs nauw betrokken bij de ontwikkeling van een BOM Pledgefund voor startups en scale-ups.

En naast de fysieke inzet van eigen mensen, wat heb je nog meer gedaan?

Naast de landelijke Corona Overbruggings Lening (COL) hebben we samen met REWIN, onderwijs en overheden een regionale Starterslift Overbruggings Lening (SOL) ingericht voor veelbelovende startups die tussen wal en schip van coronaregelingen vallen. En we hebben intensief overleg over het organiseren van stageplekken voor mbo en hbo bij het bedrijfsleven in deze moeilijke periode.

Jullie beschikken over veel expertise. Hoe deel je deze voor wat betreft corona?

We leveren frequent input voor de corona monitor van Provincie Noord-Brabant. Ook hebben we onze kennis over maatregelen en protocollen gedeeld, onder andere met het landelijk VNO-NCW. Hierbij gaat het vooral over van elkaar leren. Een goed voorbeeld hiervan is de wijze waarop de Efteling haar signing heeft ingericht na de heropening van het park. Momenteel werken we met arbeidsmarkt expert Ton Wilthagen aan de organisatie van regionale werksessies over veerkracht en innovatie van de economie en arbeidsmarkt na corona. En we nemen deel aan een landelijk survey van Birch, Tilburg University en Utrecht University over economische weerbaarheid en wendbaarheid. Dit onderzoek heeft diverse doelen, zoals het vergroten van inzicht door data-analyse, delen van kennis en ontwikkelen van een dashboard.

Een van jullie rollen is lobbyen voor de regio Midden-Brabant. Wat hebben jullie op dit gebied gedaan?

Vanuit onze multi helix samenwerking hebben we een gezamenlijke lobby gevoerd bij de provincie Noord-Brabant en het Rijk over stikstofsaldering en het vlot trekken van grote woningbouw en infrastructurele projecten. Ook hebben we vanuit Regio Hart van Brabant een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd met een dringend verzoek om de financiële positie van de gemeenten weer op een gezond peil te brengen, zodat deze hun maatschappelijke functies kunnen blijven vervullen en gewapend de economische crisis het hoofd kunnen bieden.

Welke invloed heeft corona op jullie reguliere programma’s en projecten?

Deze zetten we onverminderd voort, waar nodig met corona gerelateerde aanpassingen. Het is juist onze taak om naast de actualiteit ook te zorgen voor programma’s en projecten die de regio op middellange en lange termijn verder helpen. Samen met ondernemingen, onderwijs, overheden en maatschappelijke partners werken we aan Midden-Brabant als veerkrachtige mkb-topregio. De focus blijft liggen op de sectoren waarin we sterk zijn: logistiek, maakindustrie en leisure. Vanaf dit najaar gaan we programma’s uitrollen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en arbeidsmarkt- en talentontwikkeling.

Als Midden-Brabantse ondernemers meer willen weten over corona gerelateerde maatregelen, waar kunnen zij dan terecht?

Voor ‘eerste hulp vragen’ kunnen bedrijven het beste contact opnemen met Station88 (mail: info@station88.nl of tel 013-3034102). Voor suggesties waar Midpoint Brabant de schouders onder kan zetten, zijn we te bereiken via info@midpointbrabant.nl of telefoon 013-7440405.

Voor een overzichtelijke samenvatting waarin is opgenomen welke ondersteuning Midpoint Brabant biedt in de coronatijd, klik hier.

Midpoint Brabant